Na vrhu novega muzeja je steklena dvorana, ki  obiskovalcem omogoča neposreden pogled na Partenon. Foto: EPA
Na vrhu novega muzeja je steklena dvorana, ki obiskovalcem omogoča neposreden pogled na Partenon. Foto: EPA
Z grškega ministrstva za kulturo so še sporočili, da je gradnja novega muzeja, ki bo omogočil, da bo ves ohranjen kiparski okras s Partenona razstavljen skupaj, stala 129 milijonov evrov. Foto: EPA

Po napovedih grškega ministera za kulturo Antonisa Samarasa bo dvonadstropna stavba postala novi dom nekaterim najdragocenejšim skulpturam in reliefom s Partenona letos poleti. 20. julija naj bi se namreč dolgo načrtovano odprtje muzeja le zgodilo. Sprva so načrtovali, da bodo muzej odprli že leta 2004 ob olimpijskih igrah v Atenah, nato pa so odprtje načrtovali za poletje 2007, kar se prav tako ni izšlo.

Bo Velika Britanija vrnila umetnine?
Muzej, ki stoji pod atensko Akropolo, je nastal v sklopu grških prizadevanj za vrnitev Elginovega marmorja. Gre za dele marmornatega okrasja s Partenona, ki jih hranijo v Britanskem muzeju v Londonu in ki se imenujejo po lordu Elginu, britanskem veleposlaniku v Otomanskem cesarstvu, ki jih je ukazal leta 1801 sneti s Partenona. Vendar v Britanskem muzeju vztrajno odklanjajo vrnitev 2.500 let starih skulptur Grčiji.

Poleg "odtujenega" okrasja bodo v muzeju na ogled tud drugi deli Partenona; prav prenašanje teh elementov je bilo eno izmed najtežavnejših del, saj je bilo ob transportu od vrha do vznožja Akropole težko ublažiti vse tresljaje.

Nova odkritja ob gradnji
Čeprav so se morali pobudniki gradnje novega muzeja Akropole nekaj časa otepati obtožb, češ da bo novi muzej stal na arheološko občutljivem območju, pa so zagovorniki ustanove vrnili udarec. Prav "ritje" po zemlji zaradi gradnje temeljev za novi muzej je namreč ponudilo številne arheološke najdbe. Na novo odkrite vile, kopališča, obrtniške delavnice in mestna infrastruktura baje o zgodovini atenske demokracije povedo več kot katera koli druga najdba do zdaj.