Foto:
Foto:
Eden od zmagovalcev, novinar New York Timesa Walter Bogdanich
Ted Kooser je napisal najboljšo pesniško zbirko.

Poleg tega je omenjeni časnik pobral to prestižno novinarsko nagrado še v eni kategoriji, in sicer za reportažo o mednarodnem dogajanju, ki si jo je delil z Newsdayem. Tudi Wall Street Journal je osvojil dve nagradi.



Letos so časopisne hiše na razpis prijavile 1.326 prispevkov, kar je skoraj sto manj kot lani. Po besedah skrbnika sklada so bile letos najštevilčneje zastopane naslednje teme: vojna v Iraku, zdravstvo in znanost in naravne nesreče.

Nagrade za fotoreporterje
Nagrade podeljujejo tudi fotoreporterjem. Letos sta ju prejela agencija Associated Press za fotografijo o spopadu v enem od iraških mest, za najboljši fotografski esej pa jo je pobrala Deanne Fitzmaurice (San Francisco Cronicle), ki je s slikami opisala prizadevanja neke ameriške bolnišnice pri rehabilitaciji hudo poškodovanega iraškega dečka.

Najboljše v umetnosti
Pulitzerjeve nagrade so namenjene tudi dosežkom v književnosti in glasbi. Nagrado za najboljšo dramo je prejelo delo Johna Patricka Shanleya Doubt, a parable, za fikcijo roman Gilead avtorice Marilynne Robinson, najboljše zgodovinsko delo je napisal David Hackett Fischer (Washington's Crossing), pod najboljšo biografijo - de Kooning: An American Master - pa sta se podpisala Mark Stevens in Annalyn Swan. Pulitzerjevo nagrado za poezijo je prejela zbirka Teda Kooserja Delights & Shadows, za delo, ki ne sodi na področje fikcije, pa so nagradili Steva Colla in njegovo delo Ghost Wars.

Na univerzi Columbia so v ponedeljek zvečer podelili tudi nagrado za glasbeno delo. Za Drugi koncert za orkester jo je prejel Steven Stucky. Njegovo delo so krstno izvedli 12. marca 2004, ko so jo javnosti predstavili losangeleški filharmoniki.

Aktualni seksualni škandali v Cerkvi
Med nagradajenci, ki so zbudili največ pozornosti, je bil John Patrick Shanley, ki je v svoji drami obravnaval katoliškega duhovnika, obtoženega zlorabe otrok. Le nekaj dni po papeževi smrti so tako v ZDA spet opozorili na škandale o zlorabi otrok, ki so v zadnjih letih pretresali Katoliško cerkev, še zlasti v Združenih državah. Shanley je dogajanje postavil v Bronx leta 1964, glavna oseba pa je sestra Aloysius, ki odkrije mladega duhovnika in njegove zlorabe otrok. Pri tem se spopada z dilemo, ali dogajanje razkriti ali vse skupaj utišati. Dramo so premierno uprizorili lani na Broadwayu.

Tudi letos so nagrade razglasili na newyorški univerzi Columbia.