Zato je Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije, ki združuje 39 institucij po vsej državi, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozvalo, naj vnovič preuči pogoje za izvajanje kulturnih prireditev, za Radio Slovenija poroča Urban Tarman.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kot je razvidno s spletne strani NIJZ-ja, so bila higienska priporočila za kino, gledališče in glasbene umetnosti zadnjič posodobljena 8. junija. Zato v Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije pozivajo k izoblikovanju jasnejših priporočil. "S tem bi počasi lahko začeli oživljati kulturni sektor, zlasti pa glasbeni, ki je v teh časih resnično na hudi preizkušnji," po poročanju Radia Slovenija poudarja predsednica združenja Pavla Jarc.

Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa
Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa

Pred izvedbo dogodkov morajo organizatorji zagotoviti pozitivna mnenja NIJZ-ja, ki pa niso dosledna, kar otežuje organizacijo, opozarjajo v združenju. Za primer je bila pri avgustovskih koncertih na prostem na Bevkovem trgu v Novi Gorici razdalja povečana na štiri metre ter na osem metrov do odra pri vokalnih nastopih. V kulturnem zavodu v Semiču so za kulturno-humorni večer Društva kmečkih žena Metlika dobili negativno mnenje. NIJZ jim je tokrat predpisal razdaljo dveh metrov med obiskovalci, oder pa naj bi bil od prve vrste oddaljen šest metrov.

Čeprav so organizatorji predvideli približno 100 obiskovalcev na prostem, so iz NIJZ-a so priporočili, da naj zaradi večjega števila uporabljajo maske.

Združenje kulturnih domov in ustanov v pozivu zato sprašuje, zakaj niso merila enaka za vse ter ali se na plažah in v gostinskih lokalih, kjer je priporočena razdalja na meter in pol, po oceni NIJZ-a ljudje ne smejejo in ne govorijo tako glasno kot na kulturnih prireditvah. Kot še poroča Radio Slovenija, so poziv poslali tudi na ministrstvo za kulturo.

Prispevku Urbana Tarmana ste lahko prisluhnili v oddaji Dogodki in odmevi:

Dogodki in odmevi 15:30