Vojaki na soški fronti so si zgradili poti, imenovane mulatjere, ki so še danes lepo vidne. Foto: kobariški muzej
Vojaki na soški fronti so si zgradili poti, imenovane mulatjere, ki so še danes lepo vidne. Foto: kobariški muzej
Italijanski vojaki so spomladi in poleti 1915 zgradili sistem zidanih in betonskih jarkov s strelnimi linami. Foto: RTV SLO
Muzej na soški fornti

Gre za enega od šestih muzejev na prostem, ki so del Poti miru, zavzema pa območje v krnskem pogorju, med planinama Zaprikraj in Predolina nad Drežnico. Pot miru, ki je dolga približno 70 kilometrov, poteka od Loga pod Mangartom do Mengor pri Mostu na Soči. Poleg muzejev povezuje pot v zgornjem Posočju s svojimi muzeji na prostem tudi drugo dediščino soške fronte iz prve svetovne vojne.

Zaprikraj se je začel v muzej na prostem spreminjati leta 2002, ko so domačini skupaj s fundacijo, Turističnim društvom Drežnica in Zavodom za varstvo kulturne dediščine v njegovi bližini začeli obnavljati del italijanskih položajev iz obdobja soške fronte. Potem ko so očistili jarke in kaverne, so uredili tudi pot in tako omogočili varen ogled muzejskega območja. Konec obnove so takrat načrtovali za leto 2004, a je potres podrl vse na suho zidane in obnovljene zidove.

Izhodiščna točka za obisk muzeja je pri koritu nad vasjo Drežniške Ravne, do vstopne točke muzeja, ki se nahaja na nadmorski višini 1.259 metrov, pa je ura in pol hoda. Do muzeja se je mogoče povzpeti tudi z bovške strani po stezi, ki pelje iz Kal Koritnice čez planino Golobar in preval Čez Utro, iz Drežniških Ravni pa je mogoč dostop do planine tudi s terenskim avtom.

Sovražniki le nekaj deset metrov narazen
Obnovljene jarke, kaverne in topniške položaje v muzeju povezuje krožna pot, muzej pa je opremljen z informacijskimi tablami. Potem ko je spomladi in poleti 1915 italijanska vojska zavzela velik del zahodnih grebenov krnskega pogorja, pod zahodnim delom pogorja, na prevalu med Kalom in Krasjim vrhom, je začela graditi sistem zidanih in betonskih jarkov s strelnimi linami ter kaverne in topniške položaje. Na ta način so zavarovali območje, ki mu je grozila možnost avstro-ogrskega protinapada.

V muzeju je mogoče pobližje spoznati, kako blizu (le nekaj deset metrov narazen) so bili, zlasti na Kalu, v prvi svetovni vojni stali položaji obeh vojskujočih se strani. Do njih so vodile v vojne namene zgrajene številne vojaške poti, tako imenovane mulatjere, ki so še danes lepo vidne. Prav tako so za oskrbovanje fronte zgradili cesto iz Kobarida v Drežnico in naprej do planine Zaprikraj.

Muzej na soški fornti