Na soški fronti je umrlo na tisoče nedolžnih ljudi, ki jim je bilo politike prav malo mar. Foto: Kobariški muzej
Na soški fronti je umrlo na tisoče nedolžnih ljudi, ki jim je bilo politike prav malo mar. Foto: Kobariški muzej
Alenka Godec
Nastop Alenke Godec bo sklenil celodnevni program. Foto: RTV SLO

Mestna občina Nova Gorica in tamkajšnja zveza kulturnih društev sta pripravila mednarodni dogodek Glasba ne pozna meja, katere najbolj markantna poteza so bili hkratni koncerti v 14 krajih ob soški fronti. Od Loga pod Mangartom pa do Cerja so odmevale godbe. Vrhunec dogajanja je bil, ko so na novogoriškem stadionu nastopil pihalne godbe iz Slovenije in tujine. Prireditev je obenem sklepna slovesnost projekta Sabotin - park miru.

Večpomenskost spomina na soško fronto
Prireditev Glasba ni bila pozna meja ni le spominskega značaja. Zaznamoval jo je tudi preventivni moment. Kot je namreč poudaril novogoriški župan Mirko Brulc, je njihov namen, s prireditivijo tudi sporočiti slovenski vladi, ki se je po njihovem vključila v oboroževalno tekmo, da naj raje kot za orožje denar nameni za druge potrebe. Brulc je bil poleg evropskega poslanca Borisa Pahorja tudi govornik na večernem dogodku, na katerem so nastopile tudi skupine v starih vojaških uniformah. Igralca Boris Kobal in Janez Starina pa sta upodobila avstro-ogrska vojaka.

Sklepni trenutek dogajanja je uvedel koncert Alenke Godec, ki mu je sledila še ponudba jedi narodov, ki so sodelovali v bojih na soški fronti. Slavje ob 90. obletnici koncu soških bojev je le eden od projektov, s katerimi so se na Goriškem v zadnjih letih spominjali tragedije, v kateri je umrlo milijon ljudi. Med drugim je bilo urejenih več spominskih pešpoti in kolesarskih poti, očistili in uredili pa so tudi več kavern iz prve svetovne vojne.