Kot najzahtevnejši poseg, načrtovan v prihodnjem letu, so na ZVKDS-ju napovedali ljubljansko tržnico oziroma načrtovano gradnjo podzemne garaže pod njo. Pod tržnico so se ohranile ostaline nekdanjega frančiškanskega samostana in srednjeveškega obrambnega sistema, ki bodo predstavljene in situ. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kot najzahtevnejši poseg, načrtovan v prihodnjem letu, so na ZVKDS-ju napovedali ljubljansko tržnico oziroma načrtovano gradnjo podzemne garaže pod njo. Pod tržnico so se ohranile ostaline nekdanjega frančiškanskega samostana in srednjeveškega obrambnega sistema, ki bodo predstavljene in situ. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Gotska cerkev v Radovljici
Razpoke v empori so pokazale ogroženo nosilnost gotske dvoranske cerkve v Radovljici. Foto: ZVKDS
Minoritska cerkev Maribor
Načrtovana je tudi ureditev okolice minoritskega samostana v Mariboru. Foto: ZVKDS
Nagrobnik sv. Nazarja
Območno enoto v Piranu čaka med drugim konservatorsko-restavratorski poseg na nagrobniku sv. Nazarija v koprski stolnici. Foto: ZVKDS

Med zahtevnejšimi projekti, ki jih načrtujejo v prestolnici, bodo dela, povezana z ljubljansko tržnico oziroma načrtovano gradnjo podzemne garaže. Po besedah generalnega konservatorja Roberta Peskarja so na začetku tedna investitorju poslali obsežne kulturnovarstvene pogoje, ki omogočajo izvedbo projekta, vendar pod pogojem, da se in situ zgledno predstavijo ostaline nekdanjega frančiškanskega samostana in srednjeveškega obrambnega sistema, hkrati pa se zagotovi varnost okoliških stavb. Če bo projekt potekal po načrtu, bo imela po Peskarjevih besedah Ljubljana v od štirih do petih let novo arheološko atrakcijo.

V povezavi z Ljubljano je omenil tudi pripravo dokumentacije za kandidaturo Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine in pripravo na statično sanacijo Cukrarne.

Simpozij o Slovanih
V Kranju bo potekal v sklopu dni evropske kulturne dediščine mednarodni simpozij na zadnja leta nekoliko pozabljeno, a ob trenutnem dogajanju zelo aktualno temo Slovanov. Kranjska območna enota se bo med drugim ukvarjala z župnijsko cerkvijo v Radovljici, kjer so razpoke v empori pokazale, da je nosilnost gotske stavbe ogrožena. Najprej bodo poiskali vzrok poškodbo, zatem pa objekt sanirali.

Prenova trga v Rogaški Slatini
Na območju Območne enote Celje načrtujejo prenovo neoklasicističnega Zdraviliškega trga ob paviljonu Tempelj v Rogaški Slatini. Gre za rekonstrukcijo klasicističnega trga z novim tlakovanjem in parkovno ureditvijo. Že pred časom so za grad in grajski kompleks pripravili obsežen vsebinski koncept oziroma program, zdaj je čas, da se projekt realizira. Poleg tega bodo nadaljevali revizijo odlokov za razglasitve kulturne dediščine za kulturne spomenike na območju občin Novo mesto, Brežice, Dolenjske Toplice in Straža.

Ptuj z novim arheološkim parkom
Če bo ptujska občina uspešna na katerem izmed razpisov za sredstva, jih čaka zadnja in najzahtevnejša faza obnove dominikanskega samostana na Ptuju. Za mesto pa bo pomemben tudi nov arheološki park Panorama, eno največjih arheoloških najdišč iz rimskega časa v Sloveniji.

Na območju novogoriške enote je po Peskarjevih besedah najbolj vroča tema sprememba akta o razglasitvi za naselje Goče, v prihodnjem letu pa bodo začeli pripravljati tudi gradivo za spremembo odloka za razglasitev kulturnih spomenikov na območju celotne občine Vipava.

V Piranu ponovno vrednotenje kulturnih krajin
V Piranu bodo ponovno ovrednotili nekatera spomeniškovarstvena območja, zlasti kulturnih krajin. Stanje teh območij je namreč, odkar so bila prepoznana kot kakovostna, zaradi novo- in črnih gradenj močno degradiralo. V skladu s sodobno spomeniškovarstveno metodologijo jih bo zato treba ponovno analizirati in posledično zmanjšati.

Restavracije potreben nagrobnik sv. Nazarija
Začeli bodo še priprave za celovit konservatorsko-restavratorski poseg in ustreznejšo prezentacijo enega najbolj kakovostnih nagrobnikov v Sloveniji, nagrobnik sv. Nazarija v koprski stolnici. Marmorni nagrobnik koprskega škofa iz 6. stoletja in mestnega zavetnika je mestu okoli leta 1350 podarila Beneška republika.