Foto:
Foto:

Na občnem zboru so pisatelji sprejeli izjavo o izbrisanih in poročilo o delu slovenskega PEN-a v zadnjem volilnem obdobju, ki ga je pripravil prejšnji predsednik Veno Taufer.

V izjavi o izbrisanih občni zbor slovenskega PEN-a izraža pričakovanje, da bodo slovenske oblasti končno uredile njihov status, jim vrnile stalno bivališče in druge pripadajoče pravice, ki so jim bile leta 1992 protipravno odvzete, ter jim omogočile človeka vredno življenje in dostop do kulturnih dobrin in izobraževanja.

PEN se pripravlja na 71. svetovni kongres mednarodnega centra PEN, ki bo leta 2005 v Sloveniji. Glavni temi tega kongresa sta Babilonski stolp - prekletstvo ali blagoslov in Jezik miru - literatura kot lingua franca. Končane pa so že priprave na tradicionalno pisateljsko srečanje, ki bo na Bledu med 26. in 30. majem letos. Med odmevnimi dogodki bo predstavitev grškega pesnika Anastasissa Vistonitisa in njegove knjige slovenskih prevodov pri založbi Mondena.

Za Nobelovo nagrado je PEN lani in tudi letos ponovno kandidiral slovenskega pisatelja iz Trsta Borisa Pahorja.

Na občnem zboru so se poklonili spominu petih preminulih članov in sprejeli več novih članov izmed uglednih avtorjev in znanstvenikov.