Novi Klošter je v Založah postavil Friderik II. Celjski in ga leta 1453 podaril menihom dominikancem. Foto: Občina Polzela
Novi Klošter je v Založah postavil Friderik II. Celjski in ga leta 1453 podaril menihom dominikancem. Foto: Občina Polzela

Ta hip se izvajajo vzdrževalna dela pod nadzorom celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, piše na spletnih straneh Občine Polzela.

Konec prve faze obnove, ki je ocenjena na okrog dva milijona evrov, načrtujejo v začetku prihodnjega leta, obsega pa dela na ohranjenem bivalnem delu dvorca. To pomeni obnovo strehe, zaščito zidov pred vlago, kanalizacijo, obnovo pročelja in ureditev prostorov v prvem in drugem nadstropju. V novih prostorih namerava Zavod Tromostovje, ki je dejaven na področju vzgoje, znanosti, izobraževanja in kulture, organizirati akademska, kulturna in duhovna srečanja.

V Zavodu Tromostovje načrtujejo, da bodo dvorec, ki je bil zgrajen leta 1453, preuredili v konferenčni center.

Zavod Tromostovje je družba slovenskega Opusa Dei. Pred petimi leti so ga ustanovili njegovi člani Sainz Rozas Miguel Colino iz Madrida, Andreas Francisco Kremžar ter Rodriguez Alejandro Lautaro Clodomiro Barril iz Ljubljane.

Dediščina grofov Celjskih
Novi Klošter je v Založah postavil Friderik II. Celjski in ga leta 1453 podaril dominikancem. Konec 18. stoletja je samostan razpustil cesar Jožef II. Vmes so samostan dvakrat opustošili Turki, pozneje pa je bil prezidan v graščino. Takrat so okolico preuredili v zgodovinski park.

Zadnji lastnik graščine je bil pred drugo svetovno vojno Oto Parin. V njej je mlada leta preživel pozneje v Švici živeči zdravnik in psihoanalitik Paul Parin, ki je objavil tudi v slovenščino prevedene spomine na mladost v Novem Kloštru pod naslovom Zanesljiva znamenja spreminjajo.