Prepoved kajenja je delo 'zdravstvenih fašistov', trdi Larsen. Foto:
Prepoved kajenja je delo 'zdravstvenih fašistov', trdi Larsen. Foto:
Taborišče Auschwitz-Birkenau
Je asociacija res primerna? Foto: EPA
Kim Larsen
Skupina Gasolin' je razpadla že v sedemdesetih, a njihova slava vse od takrat ni usahnila (tudi zaradi stalnih govoric, da se bodo spet zbrali). Leta 2006 je bil dokumentarec o skupini na Danskem velika uspešnica.

Kim Larsen že od sedemdesetih, ko je na čelu skupine Gasolin' prevetril dansko glasbeno prizorišče, velja za tamkajšnjega "porednega fanta". In kot vsak upornik, ki da kaj nase, ne izpusti nobene priložnosti za pljuvanje po institucionalizaciji in konformizmu množic. V dobri stari rockerski tradiciji je tudi nepopravljiv kadilec - zato tudi ni nobeno presenečenje, da mu gre protikadilski zakon, ki so ga na Danskem uvedli pred enim letom, v nos.


Finančno je podprl reklamno kampanjo, ki se vrti okrog gesla Tillykke med rygeforbudet - Gesundheit macht frei!!!. Prvi stavek v danščini pomeni "veliko sreče s prepovedjo kajenja", nemški (Zdravje osvobaja) pa je seveda aluzija na nacistična koncentracijska taborišča, kot sta Auschwitz in Dachau, vhode katerih je spremljal napis Arbeit macht frei (Delo osvobaja).

Larsen zagovarja stališče, da je primerjava s tretjim rajhom čisto na mestu, saj so nacisti v svojem stremljenju k čistosti telesa in duha prepovedali tobak. "Hitler je bil prvi, ki je prepovedal kajenje," so mediji povzeli Larsena. Sam tudi poudarja, da "sploh ne gre za zagovor kajenja, ampak za demokracijo in svobodo".

Preneumen, da bi ga jemali resno?
Danska judovska skupnost v plakatih, ki so nalepljeni po Kopenhagnu, ne vidi žalitve. "Tega ne povezujem z antisemitizmom - gre za golo neumnost," je izjavil predsednik skupnosti Stefan Isaak (morda gre stoični odziv pripisati tudi temu, da na Danskem živi zelo malo prič holokavsta; večina Judov se je med 2. svetovno vojno odselila na Švedsko).

Sicer pa Danci te asociacije niso imeli prvi: v Nemčiji, kjer aluzij na nacizem ne jemljejo zlahka, so se na začetku leta pojavile majice z davidovo zvezdo in napisom "kadilec". Ko se je judovska skupnost pritožila, so jih hitro umaknili iz prometa.

A. J.