O kulturni dediščini se bo govorilo tudi v Mestnem muzeju v Ljubljani. Foto: RTV SLO
O kulturni dediščini se bo govorilo tudi v Mestnem muzeju v Ljubljani. Foto: RTV SLO
O kuhanju nekoč. Foto: SEM
Ne smemo pozabiti, kakšno je bilo življenje pred 100 in več leti. Foto: RTV SLO

Najprej se bodo kulturnih sledi naših prednikov spomnili v Piranu, kjer bo potekalo otvoritveno dogajanje ob letošnjem DEKD-u, v okviru katerega bo predstavljena bogata kulturna dediščina Pirana.

Nekoliko bolj temeljito o Primorju
Letošnji DEKD bo tako skušal kar najbolje predstaviti zgodovino in trenutni položaj nesnovne kulturne dediščine v slovenskem primorju, zato so organizatorji k oblikovanju programa skušali pritegniti vsa društva, ustanove in posameznike, ki se na obali poklicno ali ljubiteljsko ukvarjajo z ohranjanjem kulturne dediščine.

Pravzaprav kar vsi vidiki življenja
Koncept DEKD sta izoblikovala Janez Bogataj in Vito Hazler, na njegovi osnovi pa bo oblikovana tudi publikacija, ki bo pospremila DEKD. Ta bo skušala predstaviti šege in navade, verovanja, jezikovno kulturno dediščino, funkcionalni vidik likovne dediščine, glasbo in ljudsko odrsko umetnost.

Publikacija bo skušala
pokazati, da kulturna dediščina ne zajema le dejavnosti, neposredno povezanih z umetnostjo. V njej bo zato omenjeno tudi zanimanje naših prednikov za zeliščarstvo, vremenske pojave, izvor svojega naroda, tehnične naprave, živalski svet - pravzaprav za vse vidike življenja.

Posebno pozornost bodo pripravljalci letošnjega DEKD-a namenili nesnovni kulturni dediščini avtohtonih etničnih skupin v Sloveniji in temu vidiku kulturne dediščine Slovencev v zamejstvu in drugih deželah sveta.

Tradicija turizma v Sloveniji
Dnevi evropske kulturne dediščine se bodo sicer uradno začeli že 2. septembra na Češkem, slovensko odprtje pa bodo organizatorji povezali s praznovanjem 100. obletnice delovanja Turistične zveze Slovenije. Posamezne dogodke v okviru DEKD-a boste sicer lahko obiskali v prav vseh večjih krajih po Sloveniji.

Plemenito poslanstvo
DEKD nosi prav posebno poslanstvo. Dogodki, ki potekajo v njegovem okviru, naj bi spodbujali zanimanje javnosti za varstvo kulturne dediščine, javnost pa naj bi tudi seznanili z dejstvom, da je pravzaprav cela Evropa povezan kulturni prostor in da je tako potrebna skupna evropska skrb za ohranjanje sledi kulture naših prednikov.