Foto:
Foto:
Prireditve v spomin Prennerjevi bodo na Prevaljah, v Slovenj Gradcu, kjer je živela v mladosti, ter v Šmiklavžu, kjer je zadnjih nekaj let tudi stalno živela. Foto: EPA

ŽeNa Prevaljah so na pročelju njene rojstne hiše slavnostno odkrili spominsko ploščo, v družbenem domu pa so odprli razstavo o njenem življenju. 21. junija bodo v Slovenj Gradcu premierno predvajali dokumentarni film o življenju Prennerjeve, ki je nastal pod režijsko taktirko Borisa Jurjaševiča.



Vsestranska avtorica je napisala tudi libreto
Prennerjeva se je rodila 19. junija 1906 in je bila po poklicu pravnica, ukvarjala pa se je tudi s pisateljevanjem. Pisala je drame, povesti, črtice ter romane o življenju kmečkih ljudi, malomeščanov in študentov. Leta 1929 je izšla njena povest Trojica, sledili so povest Pohorska vigred, roman Mejniki ali Kronika malega mesta in roman Življenje za hrbtom. Napisala je tudi kriminalni roman Neznani storilec, dramo Veliki mož, ki so jo leta 1943 uprizorili v Narodnem gledališču v Ljubljani, ter celo libreto za Švarovo opero Slovo od mladosti (1954).

Bila je dobra poznavalka evropske zgodovine in svetovne literature, družila pa se je z veliko pomembnimi Slovenci. Nenavaden je bil tudi njen videz - prevzela je namreč moško zunanjost in obnašanje. Umrla je leta 1977 v Ljubljani.

Letos novi roman Bruc
Slovenjgraška založba Cerdonis je pred kratkim ob letošnji pomembni obletnici Prennerjeve izdala njeno še neobjavljeno avtobiografsko delo Bruc - roman neznanega slovenskega študenta.