Madžarska se bo februarja predstavila z desetimi umetniškimi dogodki, pretežno s polja vizualne umetnosti, ki bo tako razumljiva vsem obiskovalcem. Foto: Zavod Maribor 2012
Madžarska se bo februarja predstavila z desetimi umetniškimi dogodki, pretežno s polja vizualne umetnosti, ki bo tako razumljiva vsem obiskovalcem. Foto: Zavod Maribor 2012
Madžarska, epk
Istvan Szent-Ivany je vesel, da je njegova država dobila priložnost za predstavitev v Mariboru, ki je zaradi bližine meje med državama pomembno mesto, hkrati pa eno od intelektualnih in kulturnih središč Slovenije. Foto: Zavod Maribor 2012

Nekoliko manj se bodo po besedah madžarskega veleposlanika v Sloveniji Istvana Szent - Ivanya osredotočili na literaturo, čeprav bo tudi na to temo potekal seminar. Predvsem pa bodo dali poudarek slikarstvu, fotografiji, moderni in klasični glasbi ter modernemu plesu.
Madžarska se bo v Mariboru predstavila februarja, in sicer z desetimi umetniškimi dogodki pretežno s polja vizualne umetnosti, ki bo tako razumljiva vsem obiskovalcem.
Kot je povedal madžarski veleposlanik, se bo njegova država prihodnji mesec predstavila z vrhunci svoje kulture. Med pomembnejšimi dogodki je izpostavil klavirski koncert uveljavljenega pianista Gergelya Boganya. Ta bo poleg nekaterih Chopinovih del 7. februarja v Unionski dvorani odigral tudi dela madžarskega skladateljskega velikana Franza Liszta.

Dragocen porcelan iz Pecsa

Dva dni zatem bodo v galeriji Vetrinjskega dvora odprli razstavo znamenite tovarne porcelana Zsolnay iz Pecsa, z Mariborom pobratenega mesta, ki je EPK gostil pred dvema letoma. Prav del omenjene tovarne, ki je že več kot 150 let ena izmed mestnih znamenitosti, je bil takrat preurejen v največjo kulturno četrt v srednji Evropi. Istega dne bo v SNG Maribor potekal koncert glasbenika Felixa Lajka, Madžara iz Vojvodine, ki svojo glasbeno zvrst imenuje dark folk oziroma temačna ljudska glasba.
Sicer pa se bo predstavitev madžarske kulture začela 1. februarja z razstavo slikarske zbirke Victorja Vasarelya v salonu EPK-ja, zaključila pa junija z razstavo slavnega fotografa Roberta Kappe. Zaradi prostorskih omejitev bodo dela znamenitega madžarskega fotografa z začetka prejšnjega stoletja na ogled šele junija v Umetnostni galeriji Maribor.
Tudi džez bo prišel na vrsto
Koordinatorka kulturnih ambasad Jerneja Rebernak je ob že omenjenih dogodkih napovedala še koncert baltsko-madžarskega džezkvarteta v Jazz klubu Satchmo 4. februarja in fotografsko razstavo Budimpešta pozitiv v Vetrinjskem dvoru tri dni pozneje, ko bo prestolnica predstavljena skozi objektive desetih uglednih fotografov.
16. februarja bodo v galeriji Muzeja narodne osvoboditve 16. februarja odprli razstavo Središča za moderno in sodobno umetnost iz Debrecena, dan pozneje pa bo v Vetrinjskem dvoru potekal seminar o madžarski in slovenski literaturi, ki ga skupaj pripravljata madžarska literarna revija Jelenkor in slovenska književna revija Dialogi.
Na mariborski drugi gimnaziji se bo s predstavo Tao Te 24. februarja predstavil uspešni plesalec in koreograf Ferenc Feher, dan pozneje pa bo v Lutkovnem gledališču Maribor gostovalo Lutkovno gledališče Griff s predstavo Janoš pogumni, ki je nastala na podlagi pesmi Sandorja Petöfija in vsebuje vse elemente klasične pravljice.