Arheologi so odkrili tudi več kipov in reliefov moških in ženskih figur. Foto: EPA
Arheologi so odkrili tudi več kipov in reliefov moških in ženskih figur. Foto: EPA
Potrebna bodo dodatna izkopavanja, preden bodo grobnico lahko odprli za javnost.
Potrebna bodo dodatna izkopavanja, preden bodo grobnico lahko odprli za javnost. Foto: EPA
Egipčanska grobnica
Grobnica princese Šert Nebti je obkrožena z grobovi štirih visokih uradnikov iz pete egipčanske dinastije, katere začetek sega v 25. stoletje pred našim štetjem. Foto: EPA
Arheološka dediščina je močan steber egiptovskega turizma, ki pa so ga lani prizadeli notranji nemiri.
Arheološka dediščina je močan steber egiptovskega turizma, ki pa so ga lani prizadeli notranji nemiri. Foto: EPA

Arheologi napovedujejo, da pomeni najdba novo poglavje v zgodovini grobišč v Abu Siru in Sakari. Izkopavanja grobnice, ki je stara 4.500 let, so sicer šele v začetni fazi, zato bo še nekaj časa zaprta za javnost. Poslednje počivališče Šert Nebti obdajajo grobnice štirih pomembnih visokih uradnikov iz pete egipčanske dinastije, ki je vladala med letoma 2494 in 2345 pred našim štetjem.
Pravzaprav so do zdaj odkrili le predprostor grobnice, vendar so hieroglifi zadostovali, da so razvozlali ime in funkcijo pokojnice. Po zapisu na stebrih arheologi sklepajo, da gre za hčer kralja Mena Salba. Ime, ki ga na seznamu za zdaj znanih faraonov 5. dinastije ne najdemo, vendar strokovnjaki dopuščajo možnost, da gre za drugo ime že poznanega faraona. Do leta 2000 pred našim štetjem so namreč faraoni pogosto uporabljali tudi pet imen - od rojstnega do tistega, ki mu je dan ob imenovanju -, le redko pa so vsa ta imena zapisovali skupaj.
Čaka jih še veliko dešifriranja
V predprostoru grobnice, ki leži v bližini piramide na arheološkem predelu Sakara, so po besedah ministra za antične umetnine Mohameda Ibrahima našli štiri stebre iz apnenca in zapise v hieroglifih. Odkrili so tudi sarkofage štirih uradnikov ter kipe moških, ženskih in otroških figur. "Šlo je za kraljevo hčerko, vendar tukaj leži le njena grobnica, obdana s štirimi uradniki. Sprašujemo se torej, ali bomo v bližini v prihodnje odkrili tudi druge grobnice. O njenem očetu ne vemo ničesar, tudi o materi ne, vendar upamo, da nam bodo nova izkopavanja pomagala najti odgovore na ta vprašanja," pravi Mohamed El Bial z ministrstva.
Grobnico princese hodniki povezujejo z drugimi štirimi grobnicami nekropole. Dve od teh doslej nista bili znani, medtem ko sta se preostali dve znani že iz predhodnih izkopavanj, sodita pa v čas vladanja faraona Djedkareja Isesisa (2414–2375 pr. n. št.)
Ko v Gizi zmanjka prostora
Odkritja so se razveselili arheologi s Češkega inštituta za egiptologijo, ki sodi pod okrilje Karlove univerze v Pragi. Grobnico Šert Nebti so odkrili nedolgo za tem, ko so v Egiptu po desetletni restavraciji odprli kompleks grobnic in Kefreonovo piramido, drugo največjo piramidalno zasnovo v Gizi. Čeprav deluje zaradi višje lege najvišja od treh, je s 146 metri vseeno manjša od velike piramide faraona Keopsa, Kefrenovega očeta.
Potem ko je v Gizi zmanjkalo prostora (predvsem zaradi monumentalnih piramidnih kompleksov), sta tako Abu Sir in Sakara služila kot pokopališče za faraone in plemstvo 5. dinastije. V Abu Siru je 14 piramid, večinoma manjših velikosti, pa tudi izdelane so iz cenejšega lokalnega kamna kot veličastnejše velike piramide v Gizi.