Dolenjske Toplice so danes prostor zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma sredi naravne in kulturne dediščine. Foto: BoBo
Dolenjske Toplice so danes prostor zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma sredi naravne in kulturne dediščine. Foto: BoBo

Danes so Dolenjske Toplice prostor zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma sredi naravne in kulturne dediščine. O njihovi uporabi v zdravilne namene že v pradavnini pa pričajo arheološka izkopavanja v bližini kraja.

Dunajska dvorna glasba za počastitev jubileja
Na slavnostni seji občinskega sveta bodo podelili tudi najvišje občinsko odličje, s slovesnostjo ob občinskem prazniku bo sovpadel tudi koncert stare glasbe v sklopu tradicionalnega festivala Seviqc Brežice.

Na koncertu bo nastopil avstrijski ansambel Concillium musicum Wien. Repertoar bo obsegal glasbo habsburškega dvora kot del cesarske glasbene zgodovine z Dunaja.

Skladatelji tudi med modro krvjo
Habsburški cesarji so kot meceni umetnikov in skladateljev obogatili evropsko kulturo. Poleg Johanna Josepha Fuxa in Georga Christopha Wagenseila, ki je bil tudi učitelj klavirja Marije Terezije, bo mogoče slišati še skladbe kronanih glav. Cesarja Leopold I. in Jožef I. sta se namreč proslavila tudi kot dobra skladatelja.

Drevišnja slovesnost in koncert bosta v Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah.