Civilna iniciativa Tržnice ne damo državnemu pravobranilstvu predlaga, da zaradi varstva javnega interesa po nujnem postopku vloži tožbo, na podlagi katere bo v upravnem sporu odpravljen odlok o preklicu. Foto: RTV SLO/P. B.
Civilna iniciativa Tržnice ne damo državnemu pravobranilstvu predlaga, da zaradi varstva javnega interesa po nujnem postopku vloži tožbo, na podlagi katere bo v upravnem sporu odpravljen odlok o preklicu. Foto: RTV SLO/P. B.
Zoran Janković
Kot je pojasnil ljubljanski župan, bo najemnina 50 evrov na mesec oziroma nekaj več kot 1,5 evra na dan. Za stanovalce bo poskrbljeno, da bodo imeli svoje parkirno mesto, peš cona bo razširjena od Resljeve do Zoisove ulice, po njej pa bo vozil brezplačni električni avto. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca
Majda Širca je povedala, da so Plečnikove arkade kulturni spomenik, vendar prezaščitenost ni potrebna. Foto: MMC RTV SLO

Poleg pobude za vložitev tožbe v upravnem sporu proti odloku o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena predlagajo tudi izdajo začasne odredbe, s katero bodo izpodbijani odlok začasno zadržali.

"Ker ste zastopnik javnega interesa, naslavljamo na vas pobudo, da vložite tožbo v upravnem sporu, na podlagi katere bo sodišče odlok odpravilo," je predstavnica civilne iniciative Marinka Kurilić med drugim zapisala v pobudi državnemu pravobranilstvu.

Župan: Čas je, da se preneha nagajati razvoju Ljubljane
Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval z besedami, da je čas, ko bi lahko prenehali nagajati razvoju Ljubljane. Ob tem je spomnil, da predhodnik ministrice za kulturo Vasko Simoniti, ko je po volitvah podpisal odlok o zaščiti Plečnikovih tržnic kot kulturni spomenik državnega pomena, ni vprašal za strokovno mnenje ne zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je podprl gradnjo garaž pod tržnico, ne direktorja direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu Damjana Prelovška, ki je bil v komisiji za izbor najboljše rešitve. Ko je nova ministrica za kulturo Majda Širca odpravila "nagajanje in zlobo bivšega ministra in stranke SDS", pa pravijo, da je to nestrokovno, je poudaril Janković.

Župan, ki ponavlja, nagajanja civilne iniciative Tržnice ne damo ne razume, sicer priznava, da je to njihova legitimna pravica. "Še enkrat poudarjam, da tudi mi stojimo za idejo, da tržnice ne damo in je ne bomo dali, ampak bo še lepša," je še enkrat ponovil Janković. Dodal je, da je osnovna ideja načrtovanih garaž pod tržnico ta, da omogočijo vsem, ki živijo v Stari Ljubljani ali pa v njo prihajajo, prostor za parkiranje. Prepričan je, da z nasprotovanjem gradnji garaž pod tržnico jemljejo pravico stanovalcem Stare Ljubljane do fiksnega parkirnega mesta.
Župan je napovedal podoben sestanek, kot so ga imeli z vsemi stanovalci glede gradnje garaž pod Kongresnim trgom.

Marinka Kurilić: Odlok je nezakonit

Kurilićeva navaja, da je zakonska podlaga za izdajo odloka, s katerim minister prekliče začasno razglasitev, podana v drugem odstavku 21. člena zakona o varstvu kulturne dediščine in ob tem poudarja, da pogoj, ki ga navedeno določilo predvideva za izdajo takšnega odloka, ni izpolnjen. Po njenih besedah minister z odlokom prekliče začasno razglasitev, če prenehajo obstajati razlogi za začasno razglasitev pred iztekom njenega roka.

V civilni iniciativi pa so prepričani, da se razmere, ki so utemeljevale izdajo odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic za kulturni spomenik državnega pomena, niso v ničemer spremenile. "Odlok o preklicu je zato nezakonit ter ogroža varstvo Plečnikovih tržnic in vrednot, ki so utemeljevale začasno razglasitev za spomenik državnega pomena."

Kot je znano, je začel odlok, s katerim Plečnikove tržnice v Ljubljani niso več kulturni spomenik državnega pomena, veljati pretekli konec tedna. Po prepričanju Kurilićeve je s tem postala ogrožena dobrina, ki je po materialnopravni plati ustavno varovana dobrina ter predstavlja javno korist. Posameznik za tožbo najverjetneje nima procesne legitimacije, da bi se izognili popularni tožbi oz. actio popularis, je zaradi varstva javnega interesa nujno, da kot tožeča stranka nastopi v postopku državni pravobranilec, je pojasnila Kurilićeva. Nujnost takšnega ravnanja pa po njenem določa tudi 73. člen ustave, ki zapoveduje dolžnost varovanja in skrbi za ohranjanje kulturne dediščine.

Majda Širca: Prezaščitenost je odveč
Na začetku tedna se je ministrica za kulturo Majda Širca na nasprotovanja civilne pobude odzvala z besedami, da so Plečnikove arkade kulturni spomenik, vendar prezaščitenost ni potrebna. "Ne zanima nas, ali je pod tržnico garaža ali kaj drugega, ampak nas zanima zgolj to, da tisto, kar je zaščiteno, ostane zaščiteno. V tej smeri gre tudi odlok," je med drugim pojasnila. "Kar bodo v nadaljevanju počeli, bodo morali skladno z zakoni, ki ščitijo arheologijo in dediščino, ter s smernicami zavoda za kulturno dediščino," je še dodala ministrica.

M. K.