Kar precej Henrikovih žena je naslikal nemški mojster Hans Holbein ml. (okoli 1497-1543), izvrsten portretist, ki ga je nadvse cenil Erazem Rotterdamski. Henrikov dvorni slikar je postal leta 1532. Ta portret Ane Klevske, ki je bila z angleškim kraljem poročena le pol leta, je nastal leta 1539. Foto: Wikipedia
Kar precej Henrikovih žena je naslikal nemški mojster Hans Holbein ml. (okoli 1497-1543), izvrsten portretist, ki ga je nadvse cenil Erazem Rotterdamski. Henrikov dvorni slikar je postal leta 1532. Ta portret Ane Klevske, ki je bila z angleškim kraljem poročena le pol leta, je nastal leta 1539. Foto: Wikipedia
Henrik VIII.
Henrik VIII. (1509-1547) je dal usmrtiti več svojih sodelavcev in dve svoji ženi, poročen pa je bil kar šestkrat. Ravno želja po razveljavitvi zakona s prvo ženo, Katarino Aragonsko, je privedla do razkola s papežem in do začetka Anglikanske cerkve. Foto: EPA
Hans Holbein: Kristina Danska
Henriku naslikana Kristina Danska ni bila všeč, zato pa se je pozneje odločil za Ano Klevsko. Foto: Wikipedia

Najslavnejša je verjetno podoba ženske, ki jo je leta 1539 po naročilu znamenitega Henrika VIII., ko je imel ta za seboj že tri poroke, naslikal njegov dvorni slikar, mojster portreta Hans Holbein ml. Pred temnim ozadjem stoji Ana Klevska, njeno podobo pa danes hranijo v pariškem muzeju Louvre.
Kmalu po smrti Jane Seymour - ta v nasprotju s svojo predhodnico Anne Boleyn ni bila obglavljena, ampak je umrla zaradi zapletov po rojstvu svojega edinega otroka - je začel angleški kralj Henrik VIII. iskati novo ženo. Pri tem mu je pomagal Cromwell, iskala pa sta ženo, ki bi kraljevini prinesla politično korist, njena lepota pa bi bila prijazna do kraljevega očesa. Naročilo portretov potencialnih nevest je zaupal Hansu Holbeinu, ki je nalogo tudi sprejel, njegova preveč prijazna slikarska poteza pa ga je stala slikarske naklonjenosti.


Preveč olepšana podoba na portretu
Hans Holbein naj bi namreč Ano Klevsko precej olepšal in pozabil naslikati sledi, ki so ji pustile vodene koze, od njenega obraza pa pozornost raje preusmeril k njenemu bogatemu oblačilu. Kralj se je v olepšano portretirano zaljubil, pripravil vse potrebno za poroko, vendar bil po dejanskem srečanju z dekletom nad njenim videzom razočaran. Ana je sicer postala Henrikova četrta žena, vendar le za šest mesecev, zatem pa so zakon sporazumno razveljavili. Morda ji je to celo rešilo glavo, saj je z zajetno preživnino preživela tako kralja kot obe njegovi naslednji ženi. Slabo pa se je pisalo tudi Hansu Holbeinu, ki je padel v kraljevo nemilost in ni več prejemal večjih naročil.
Vendar zaradi pomanjkanja virov ni mogoče z gotovostjo trditi, da se je Henrik za Ano odločil na podlagi Holbeinovega portreta, ampak je po vsej verjetnosti ta temeljila tudi na (pre)pričevanjih vplivnih dvorjanov.
Slikarjeva poezija Kristini Danski
Vendar preden se je to zgodilo, je nadvse cenjen slikar tistega časa, naslikal še en portret potencialne angleške kraljice, ki pa to ni nikoli postala. Leta 1538 je nastal portret Kristine Danske, ki ga danes hranijo v londonski Narodni galeriji. Ovdovela milanska vojvodinja je bila prva Henrikova ženitna ponudba, ki jo je naslikal Holbein v Bruslju. A če Kristina ni godila Henriku, pa je bila zato toliko bolj mikavna samemu slikarju, ki naj bi si ob slikanju naročil tudi glasbeno spremljavo, da bi se lahko še bolj poglobljeno vživljal v lepoto pred seboj.