Jaša Kramaršič (1962–2024). Foto: Igor Škafar
Jaša Kramaršič (1962–2024). Foto: Igor Škafar

Med drugim je Kramaršič – pod psevdonimom Ivan Ilovar – zagnal in od sredine devetdesetih naprej 17 let pisal slavno rubriko Konzum, v kateri je tedensko objavljal svoje ugotovitve glede kulinaričnih dosežkov po domačih in okoliških prehranjevalnicah. Rubrika tednika Mladina še vedno živi, zdaj po zaslugi ocen Boštjana Napotnika. Leta 2001 so izbrani zapisi Ivana Ilovarja izšli tudi v knjižici.

S kruhom pomazano ...
"Jaša Kramaršič je o kulinariki razmišljal in pisal, kot ni nihče pred njim, za njim pa tudi ne. Številne njegove besede, njih zveze in skovanke namreč niso ostale le mrtva črka na papirju nizkonakladnika, ampak so postale – in ostale – del žargona Mladininega gostilnohodstva,"
je o svojem predhodniku v najnovejši Mladini zapisal Napotnik.

Z Mladino je Kramaršič sodeloval tudi kot analitik alternativnega kulturno-glasbenega dogajanja v rubriki Rodeo, sicer pa je bil na glasbeni sceni znan tudi kot DJ Fast Food.

"Bil je prvi, ki je to sceno pokrival poklicno, kot novinar. Spremljal je dogodke, o katerih takrat, v začetku devetdesetih, ni pisal nihče drug. Drugi mediji niso spremljali vzpona tehnokulture, on pa je – že v začetku devetdesetih – obiskal prvo rejversko prireditev v Sloveniji, in vse to dogajanje s svojim pisanjem tudi osmislil," se spominja Robert Botteri, nekoč glavni urednik, danes pa kreativni direktor Mladine.

Omembe vredna so tudi Krameršičeva besedila o opojnih substancah, o katerih je pisal brez zgražanja ali poveličevanja, pač pa jih dokumentiral kot del našega prostora. Prav tako je, kot se spominja Botteri, "Sloveniji odkril skupino Nirvana", ko se je že leta 1991 udeležil njenega koncerta v Miljah pri Trstu.

Velika Kramaršičeva vrlina je bila tudi njegova izborna raba jezika, je še poudaril Botteri. "Ne glede na to, da je pisal o alternativni kulturi in marginalnih zvrsteh, je bil njegov jezik tako zelo izboren, da si lahko ob njegovem pisanju o, na primer, rapkoncertu, užival že samo po slogovni plati."

"Kot občasni spremljevalec na njegovih Konzumih pa lahko rečem le, da ni bilo hrane, ki je ne bi poznal – od kuhinje starih mam do vrhunske kulinarike. Res je bil izjemen poznavalec, hrano pa je znal opisati tako, da so se ti ob tem cedile sline."

Od Kramaršiča se bodo poslovili jutri na Plečnikovih Žalah.