Bralno značko so prvim mladim bralcem podelili maja 1961, imenovala pa se je Prežihova značka. Gibanje za bralno značko se je razširilo po vsej Sloveniji in danes so v projekt vključene skoraj vse osnovne šole, v branju pa sodelujejo tudi vrtci in srednje šole. Foto: BoBo
Bralno značko so prvim mladim bralcem podelili maja 1961, imenovala pa se je Prežihova značka. Gibanje za bralno značko se je razširilo po vsej Sloveniji in danes so v projekt vključene skoraj vse osnovne šole, v branju pa sodelujejo tudi vrtci in srednje šole. Foto: BoBo
branje
Pisatelj Slavko Pregl je v poslanici ob tednu otroka zapisal, da branje prinaša nepozabna doživetja. V knjigah so zbrani zakladi človeštva, iz tega bogastva pa lahko vsakdo jemlje brez omejitev. Foto: BoBo
branje
Branje bo vodilo številnih dogodkov ob tednu otroka. Skupnost muzejev Slovenije pa je pripravila akcijo Z igro do dediščine, v okviru katere bodo potekali številni brezplačni dogodki za otroke in družine. Foto: BoBo

Predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije Franc Hočevar je dejal, da so letos teden otroka posvetili knjigi in branju, ker želijo tako vzpostaviti maksimalno protiutež elektronskemu sporazumevanju med otroki. "Knjiga omogoča drugačno poglobitev v besedilo, spodbuja razvoj kreativnosti in fantazije ter hkrati spodbuja pogovor," pravi.
V Zvezi prijateljev mladine Slovenije želijo otroke opozoriti na pomen branja, starše pa spodbuditi k razmišljanju o dostopnosti kakovostne knjige otrokom. Generalna sekretarka pri Zvezi prijateljev mladine Majda Struc je dejala, da želijo v letošnji poslanici tedna otroka najmlajše in njihove starše opozoriti na branje ter na kakovostne knjige, ki otrokom zagotavljajo bralno pismenost. Slogan Pojdiva s knjigo v svet je posvečen 50. obletnici Bralne značke, obenem pa bo vodilo številnih prireditev, ki bodo potekale med 3. in 9. oktobrom. Teh bo letos okoli 500.
Stručeva je povedala, da otroci danes še vedno veliko berejo, vendar je pomembno tudi, kaj berejo. V letošnjem tednu otroka želijo starše opozoriti na pravilno izbiro knjig, predvsem kakovostnih, saj je danes izbira knjig ogromna, znajti se v pestri zbirki pa je umetnost in znanje.

Več o tednu otroka si preberite na spletni strani Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Kdo bere, seže dlje, vidi bolje in sliši več
Z mislijo v naslovu je pisatelj Slavko Pregl začel poslanico ob tednu otroka. "Kdor bere, seže dlje, kot seže njegova roka, vidi bolje kot s prostim očesom, sliši več, kot gre v njegova ušesa, in ima daljši korak, kot zmorejo njegove noge. Smeh na njegovi poti je veder, vsakršna jeza ga ne greni, ampak spodbuja," je zapisal. V vseh knjigah so zbrani vsi zakladi človeštva, neskončno lepote in neskončno znanja, meni Pregl. Iz tega bogastva si vsakdo lahko jemlje brez vseh omejitev, pred našimi pohlepnimi očmi ne sme biti varna nobena dobra knjiga, ne na papirju ne na zaslonu, je še dodal v poslanici.
Velik posel za nič denarja in veliko profita
V društvu Bralna značka menijo, da letošnje geslo tedna otroka podpira vsakodnevna in vsakoletna prizadevanja za spodbujanje bralne, knjižne in književne kulture. Bralna značka je ena najstarejših dejavnosti Zveze prijateljev mladine Slovenije. Predsednik gibanja Bralna značka Igor Saksida je spomnil, da je branje ključno za spodbujanje dialoga, saj moraš tudi kot mentor ali bralec prisluhniti sporočilom literarnega besedila, hkrati pa sprejemati sporočila, ki jih je iz besedila razbral nekdo drug, in ne vztrajati pri svojem. Tudi Pregl je izpostavil izreden pomen Bralne značke za otroke in mlade. "Bralna značka je velik posel za nič denarja in veliko profita. Ta profit so mladi bralci, njihova pamet in njihov čut za lepoto. Vlaganje v Bralno značko lahko jutri prinese popolnoma drugačno družbo," je dejal.
Več o bralni znački.

Z igro do dediščine
Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije je v okviru tedna otroka pripravila akcijo Z igro do dediščine. V tem tednu bodo v muzejih in galerijah potekale različne razstave, družinski programi in druge javne prireditve. Otroci in družine bodo v tem tednu imeli prost vstop v muzeje in galerije, ki sodelujejo pri projektu.
Celoten program akcije, v kateri sodeluje okoli 40 muzejev in galerij, je predstavljen v brošurah, ki so dostopne po vsej Sloveniji, objavljen pa je tudi na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije.