Na tujih umetniških trgih že nekaj časa opažajo upad zanimanja za impresionistična dela in večje zanimanje za dela zgodnjega 20. stoletja. Foto: Reuters
Na tujih umetniških trgih že nekaj časa opažajo upad zanimanja za impresionistična dela in večje zanimanje za dela zgodnjega 20. stoletja. Foto: Reuters
Ivan Grohar
Najvišjo ceno dosegajo dela Ivana Groharja, ker je njegovih del najmanj. Foto: Narodna galerija
Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov

Še teden dni si lahko v Narodni galeriji ogledate razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki v teh dneh privablja posebej veliko število obiskovalcev, saj se očitno Slovenci s tem obdobjem likovnega ustvarjanja najbolj poistovetimo. Kot je za MMC povedal direktor Galerije Hest Emil Šarkan, tudi na umetniškem trgu povpraševanje po ustvarjanju četverice slovenskih impresionistov še ne zamira. Največ zanimanja je za dela Ivana Groharja, saj je njegovih del najmanj. Cene del v Sorici rojenega umetnika, ki je zaradi jetike prvi zapustil skupino, se gibajo nekje med 50.000 in 200.000 evrov, včasih celo več.
Za druge tri slikarje, torej Matija Jamo, Riharda Jakopiča in Mateja Sternena je približno podobno zanimanje, za Jamo morda vendarle nekoliko večje, pravi Šarkan.

Impresionisti redno dosegljivi na trgu
Na vprašanje, kako pogosto se dela slovenskih impresionistov znajdejo na trgu, je odgovoril, da so še vedno redne spremljevalke ponudb galerij. V galeriji Hest sta tako na primer na prodaj dve Jakopičevi deli in ena Sternenova slika. Morda pri teh nakupih ne pride v poštev širše občinstvo, ki sicer kaže naklonjenost ravno za impresionistične krajine in druga dela četverice, a si takih del ne more privoščiti, vendar "je vsekakor še vedno prisotna neka fama, ki se drži impresionistov".

Podobno je na januarskem večeru Philologos, ki je potekal prav na temo slovenskih impresionistov, povedala direktorica Narodne galerije Barbara Jaki. Tudi sama opaža še vedno največ zanimanja prav za slovenske impresioniste, zlasti za Groharja. Temu delu slovenskega likovnega ustvarjanja pa so po njenih besedah naklonjeni tudi v državnih institucijah, kjer v osrednji slovenski galerijski hiši za starejšo umetnost vedno znova izrazijo željo prav po impresionističnih delih.

Jakijeva na neki način obžaluje, da se ne kaže večja želja po predstavljanju sodobnega ustvarjanja mladih generacij umetnikov, ki bi jih lahko v teh javnih institucijah dodatno spodbudili in podprli z raznimi natečaji, s katerimi bi nato izbrali dela, ki bi krasila državne prostore.

Zanimanje tudi za sodobne avtorje
Kakšno pa je sicer na trgu zanimanje za sodobne slovenske avtorje? Po Šarkanovih besedah se prodaja vse od klasične figuralike do sodobnejših del. Vedno se prodajo dela Prešernovega nagrajenca Emerika Bernarda, saj je njegovih del malo na trgu, njegove slike pa dosežejo ceno nekje do 20.000 evrov.

V Londonu navdušil Modigliani
Kot je že znano, so za Monetovo delo Dans la Prairie v londonski dražbeni hiši Christie's pričakovali, da bodo iztržili 15 milijonov funtov, prodali pa so jo za 11,2 milijona. Med svetlejšimi trenutki dražbe pa je bilo delo Les Deux Filles, dvojni portret Amedea Modiglianija, ki so ga prodali za več kot 6,5 milijona funtov, pričakovali pa so od 3,5 do 5,5 milijona funtov.

M. K.

Sprehod po razstavi slovenskih impresionistov