Manjkajoča sredstva za nemoteno delovanje kobilarne bosta prispevali kmetijsko in kulturno ministrstvo. Foto: EPA
Manjkajoča sredstva za nemoteno delovanje kobilarne bosta prispevali kmetijsko in kulturno ministrstvo. Foto: EPA
V finančnem načrtu kobilarne je predvidenih 21 odstotkov lastnih prihodkov. Foto: Reuters

V finančnem načrtu Kobilarne Lipica za leto 2009 je sicer predvidenih 926.200 lastnih prihodkov oziroma 21 odstotkov vseh potrebnih sredstev za delovanje javnega zavoda, od česar bo družba Lipica turizem javnemu zavodu predvidoma plačala 450.000 evrov.

Stroški za izvedbo najmanjšega obsega varstva v kobilarno za leto 2009 znašajo 2.720.800 evrov, od tega pa je v rebalansu proračuna za leto 2009 zagotovljenih le 2.099.460 evrov. Prav tako je za izvedbo nujnih investicijskih vzdrževalnih del v zavodu letos potrebnih dodatnih 326.000 evrov in 350.000 evrov za poplačilo glavnice dolgoročnega kredita, ki zapade v izplačilo v letu 2009. Omenjen denar sicer še vedno ni zagotvoljen.

Do manjkajočih sredstev z razporeditvijo pravic
Vlada je zato sklenila, da manjkajoča sredstva v višini 1.297.340 evrov zagotovi z razporeditvijo pravic porabe s proračunske postavke ministrstva za finance na proračunsko postavko ministrstva za kulturo. Sklep bo tehnično izpeljalo ministrstvo za finance, razporeditev pa bo veljala tudi po sprejemu drugega rebalansa za leto 2009.

Po sklepu vlade je tako kmetijsko ministrstvo pristojno za financiranje v višini najmanj ene tretjine stroškov, potrebnih za izvedbo javne službe v kobilarni, kulturno ministrstvo pa je dolžno zagotoviti ostala sredstva. Stroški javne službe obsegajo stroške izvedbe najmanjšega obsega varstva in druge stroške javne službe, vključno z investicijami in investicijskim vzdrževanjem.

Finančno ministrstvo mora zagotoviti načrt za prihodnji dve leti
Poleg tega je vlada finančnemu ministrstvu naložila, da na predlog ministrstva za kulturo ob pripravi predlogov državnega proračuna za naslednji dve leti zagotovi sredstva za izvedbo javne službe po določenih deležih obeh omenjenih ministrstev.