Foto:
Foto:

Po besedah organizatorjev so protestirali zaradi povzročanja neprijetnosti sindikalnemu zaupniku s strani direktorja SNG-ja Opera in balet Ljubljana. Pred opero so protestniki pustili protestno noto za predsednika sveta Zavoda SNG-ja Opera in balet Ljubljana Borisa Bobeka in direktorja SNG-ja Opera in balet Ljubljana Boruta Smrekarja.

V operi je namreč predsednika sindikata Glosa in člana glavnega odbora ter dirigenta zbora Kristijana Ukmarja direktor brez njegovega soglasja premestil v arhiv. Protestniki pod vodstvom predsednika Glose Doreta Hvalice so pred vrata opere položili protestno noto in jo v znak slovesa od spoštovanja pravic zaposlenih v kulturi simbolno posuli z rumenimi vrtnicami.

Zahteve sindikalistov in njihovih podpornikov
V protestnem pismu so zahtevali preklic odločitve direktorja o premestitvi dirigenta zbora Kristijana Ukmarja v arhiv (protestniki so namreč prepričani, da je bil ukrep sprejet zaradi njegovega sindikalnega delovanja), spoštovanje določil Zakona o delovnih razmerjih in Kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti, ki urejajo zaščito sindikalnih zaupnikov in pogoje za svobodno organiziranje in delovanje sindikata v zavodu, in konec maščevalnega šikaniranja sindikalnih zaupnikov in posameznih umetniških delavcev s strani vodij zavoda. Kristijan Ukmar se protesta zaradi bolezni ni udeležil.

Pričakovanja po korektnem socialnem dialogu
Udeleženci protesta so izrazili tudi pričakovanje, da bo vodstvo zavoda znova vzpostavilo takšen socialni dialog in odnose s Sindikatom Glosa in da bodo omogočena pogajanja za zavodsko kolektivno pogodbo, ki naj zagotavlja temeljne pravice delavcev in ustvarjalcev ter uspešno delo osrednje nacionalne kulturne institucije tudi v primerih, ko bi politika morda znova imenovala neustrezne in škodljive direktorje.

Po besedah organizatorjev iz Glose je v nekaterih zavodih v kulturi preveč krivic in že predolgo trajajo. Slabe zakone s soglasjem Ministrstva za kulturo zlorabljajo še slabši direktorji. Ogroženi so tudi sindikalni zaupniki, ki skušajo le uveljavljati pravice zaposlenih.

Odgovor Boruta Smrekarja
Borut Smrekar je po končani protestni manifestaciji v upravnih prostorih opere na novinarski konferenci skušal podati demanti obtožb na svoj račun. V nastopi pred novinarji je Smrekar zanikal obtožbe in izjave, da vzrok Ukmarjeve premestitve tiči v njegovem sindikalnem udejstvovanju, označil za nesramne insinuacije. Kot je zapisal v izjavi za javnost, je bil Ukmar premeščen, ker je v SNG-ju Opera in Balet Ljubljana edini z ustrezno izobrazbo za opravljanje nalog v arhivski in dokumentacijski dejavnosti, ki jih operno-baletni hiši nalaga novi akt o ustanovitvi.

Kaj tiči za premestitvijo?
Ob tem je Smrekar izrazil obžalovanje zaradi očitnega podcenjevanja arhivskega dela, saj gre po njegovih besedah za eno najpomembnejših dejavnosti SNG-ja Opera in balet Ljubljane. Ker je Ukmar odličen poznavalec slovenske glasbene scene in dogajanj na njej, je povsem logično, da zavzame to zahtevno in odgovorno nalogo, je še dodal Smrekar.