Pravzaprav začetna ideja o tem prizorišču izvira iz leta 2014, zamislil si jo je tedanji finančni minister George Osborne in obljubil 78 milijonov funtov kulturnega prispevka projektu Northern Powerhouse. A stavbo pestijo zamiki in višanje proračuna, prav tako pa so njene načrte večkrat spremenili.

Po prvotnih pompoznih napovedih so se razodele hude pomanjkljivosti načrtovanega razkošnega objekta: slaba akustika, prekompleksno zasnovane dvorane, premajhen prostor za orkester in neprimerna fasada za to namembnost objekta.

Zastavonoša okrevanja nacionalnega kulturnega sektorja?
Prizorišče bo upravljal bienalni mednarodni festival v Manchestru (Manchester International Festival – MIF), kjer obljubljajo, da bodo na novo narisali britanski kulturni zemljevid. The Factory bo lahko sprejel 7000 obiskovalcev in bo postal stalni dom festivala, čigar vodilni obljubljajo 850.000 letnih obiskovalcev mesta in 1,1 milijarde funtov prispevka gospodarstvu v desetih letih.

Festival naj bi prav tako "preoblikoval kulturni donos in ugled Manchestra" in "vodil okrevanje nacionalnega kulturnega sektorja, ki ga je opustošil covid-19." Ko bo končno vendarle v drugi polovici prihodnjega leta odprl svoja vrata, bo The Factory glede na napovedi gostil gledališke, glasbene in operne dogodke ter razstave velikih britanskih in mednarodnih imen, poroča BBC.

Kot prvi javni dogodek so si prejšnji konec tedna lahko obiskovalci na golem betonu skladiščnega dela stavbe ogledali instalacijo na ducate sijočih šotorov. Instalacijo Arcadia je ustvarila režiserka Deborah Warner, šotore pa je spremljala glasbena spremljava s pesniškimi branji igralcev Simona Russlla Bealea, Fione Shaw, Jonathana Prycea in drugih. V prihodnosti bo ta hangarju podoben prostor za 5000 obiskovalcev namenjen koncertom, predstavam, razstavam in modnim revijam.

V preostalem delu zgradbe bodo postavili gledališče za do 2000 gledalcev. Na mestu, kjer naj bi v prihodnosti stal gledališki oder, je bilo pred dnevi postavljeno na pogled izruvano drevo. Del narave sredi gradbišča je navdahnila slika Williama Wylda iz leta 1852, na kateri je ovekovečil obrobje Manchestra.

Sorodna novica Se Tony Wilson obrača v grobu zaradi umetnostnega centra, poimenovanega The Factory?

Po izboru na javnem razpisu je zasnova prizorišča pripadla slavnemu nizozemskemu arhitektu, urbanistu, arhitekturnemu teoretiku in Pritzkerjevemu nagrajencu Remu Koolhaasu oziroma njegovemu podjetju Office for Metropolitan Architecture (OMA).

Elitistični projekt v spomin na gonilno silo alternativne scene?
The Factory je umeščen na lokacijo nekdanjih studiev Granada TV-ja, ki so bili nekoč dom serije Coronation Street, oddaje University Challenge in programa World In Action.

Mestni oblastniki so poimenovanje The Factory povzeli po imenu glasbene založbe in nočnega kluba, ki ju je ustanovil Tony Wilson, vodilna sila manchestrske alternativne glasbene scene, sicer tudi voditelj več razvedrilnih oddaj na Granada TV-ju. Wilson, ki je zaslužen za uspeh vrste britanskih skupin – najbolj prepoznavne so Joy Divison, njena naslednica New Order in seveda tudi Happy Mondays –, je leta 2007 umrl za rakom pri starosti 57 let.