Tokratne raziskave bodo zajele 16 hektarjev površine, ob ugodnih vremenskih razmerah pa bodo meritve trajale najmanj 35 delovnih dni. Foto: BoBo
Tokratne raziskave bodo zajele 16 hektarjev površine, ob ugodnih vremenskih razmerah pa bodo meritve trajale najmanj 35 delovnih dni. Foto: BoBo
Bronasti certoški fibuli in železna sekira v grobu, 5. - 4. stoletje pr. n. št.
Obdobje zgodnjega srednjega veka je s samimi fibulami skromneje zastopano, verjetno zaradi upada uporabe in opuščanja običaja polaganja pridatkov v grobove. Najdbe iz zbirk Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož potrjujejo to dejavnost na tleh rimske Poetovione. Foto: Dolenjski muzej

Prejšnji teden so na Panorami začeli geofizikalne raziskave, vodenje projekta pa je prevzela predstojnica Inštituta za arheologijo na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jana Horvat.

Programska skupina pod njenim vodstvom bo pripravljala vsebinska izhodišča, povezana s kulturno in naravno dediščino, na ptujski občini si nato obetajo kandidiranje na razpisih evropskega značaja.

Sledi klasifikacija najdišč
Ptujska občina je za geofizikalne raziskave na javnem razpisu izbrala edinega ponudnika, podjetje Gearh iz Maribora, s katerim je julija podpisala pogodba o izvedbi na 36.500 evrov ocenjenih raziskav. Arheologi bodo nato določili vrste in vsebine arheoloških najdišč.

Poudarek na Rimljanih in srednjem veku
Med drugim bodo izdelali tloris nekdanje Petovione in srednjeveških ostalin, uredili travnate površine z rekreacijsko-sprehajalnimi potmi in predstavili arheološke spomenike, bodisi na mestu najdbe ali z napisnimi tablami in fotografskim gradivom.

Tehnologija omogoča arheologijo brez kopanja
Arheološka geofizika se v Sloveniji že vrsto let uporablja na področju raziskovanja in varovanja arheološke kulturne dediščine. Na Panorami bodo tako pridobili podatke o arheoloških objektih, ki so pod današnjo površino. Raziskavo lahko opravijo brez fizičnega posega v arheološke kulturne plasti, rezultate pa lahko takoj uporabijo za načrtovanje prostorske ureditve in arheološka izkopavanja.

Z geofizikalnimi raziskavami bodo lahko pridobili tudi zanesljive informacije o globini in debelini arheoloških kulturnih plasti, a na občini ob tem vseeno poudarjajo, da tako pridobljeni podatki niso enakovredni rezultatom arheoloških izkopavanj.

Izbor najustreznejših geofizikalnih metod so opravili na podlagi manjših raziskav iz leta 2006. Takrat je bilo potrjeno, da se na Panorami dobro ohranjene arhitekturne ostaline rimskega mesta Petovione.

Tokratne raziskave bodo zajele 16 hektarjev površine, ob ugodnih vremenskih razmerah pa bodo meritve trajale najmanj 35 delovnih dni. Terenskemu delu bo sledila obdelava rezultatov, za katere na ptujski občini upajo, da bo v preliminarni obliki na voljo že mesec dni po koncu terenskega dela.