Za avstralsko 'dražbeno rekorderko' je kupec odštel 3,6 milijona evrov. Foto: Hatherley Fine Art Gallery
Za avstralsko 'dražbeno rekorderko' je kupec odštel 3,6 milijona evrov. Foto: Hatherley Fine Art Gallery
Zadnji filmski Ned Kelly je bil avstralski zvezdnik Heath Ledger.

Delo avstralskega umetnika Sidneyja Nolana je anonimnež kupil za 3,6 milijona evrov, s čimer je prekosil vse prejšnje prodajne rekorde. Slika z naslovom First Class Marksman (Prvorazredni strelec) prikazuje slavnega bandita iz 19. stoletja, ki se skozi avstralsko divjino sprehaja z dvignjeno puško. Nosi prepoznaven oklep z železno čelado in ozko odprtino za oči.

Za državo, ki ponosno oznanja svoje nasprotovanje avtoritativnim režimom, je morda primerno, da je na najdražji sliki upodobljen prav njihov slavni antujunak, Ned Kelly, slepar, ki se je redno upiral kolonialnim oblastem, ugotavljajo na spletni strani BBC-ja.

Sidney Nolan (1917-1992) je eden najbolj priznanih in najbolj mednarodno prepoznavnih avstralskih umetnikov. Nolan naj bi v svoji karieri dokončal kar 27 slik Neda Kellyja in "dražbena rekorderka" je edina, ki ni razstavljena v narodni galeriji v Canberri. Najbrž je odveč dodajati, da je prav zbirka upodobitev Kellyja najbolj priljubljena pri obiskovalcih avstralskih galerij.

Od razbojnika prek ljudskega junaka do popikone
Ned Kelly je bil irsko-avstralski razbojnik in kot simbol upora kolonialnim oblastem tudi pravi ljudski junak. Živel naj bi med leti od 1855 do 1880, bil je potomec irskega kaznjenca, že kot mlad fant se je prvič spopadel s policijo. Potem ko je ubil tri policiste, so kolonialsti Kellyja in njegovo tolpo označili za iskane prestopnike.

Zadnji nasilni obračun s policijo se je zgodil v Glenrowanu, kjer danes stoji muzej Neda Kellyja, in razbojnika, odetega v doma izdelani oklep in čelado, so ujeli in poslali v zapor. Kaznovali so ga z obešenjem leta 1880. Zaradi svoje drznosti in razvpitosti je Ned Kelly postal ikonični lik v avstralski zgodovini, folklori, literaturi, umetnosti in filmu.

Nazadnje ga je na velikem platnu v filmu Ned Kelly (2003) upodobil danes že pokojni Heath Ledger, ob njem sta igrala še Orlando Bloom in Geoffrey Rush.