Na skoraj 2.000 let starem Koloseju večjih restavratorskih posegov ni bilo že 75 let. Foto: EPA
Na skoraj 2.000 let starem Koloseju večjih restavratorskih posegov ni bilo že 75 let. Foto: EPA

Nujno obnovo je namreč rimski župan Gianni Alemmano napovedoval že za leta 2010, a je zbiranje sredstev povzročalo večje težave, kot so pričakovali. K sodelovanju so tako povabili zasebni sektor in jim v zameno zagotovili oglaševanje, kot bo le združljivo s podobo starodavne arene. Tudi po dogovoru z Diegom Della Vallejem, ustanoviteljem izdelovalca čevljev Tod, je Rim še čakal na obljubljeni začetek del, ki so ga preložili še zaradi pritožb skupine Codacons na pogodbo med ministrstvom za kulturo in Della Vallejem.
31. julija naj bi se dela na Koloseju le začela, Alemmano pa je na novinarski konferenci dejal, da je to "velika zmaga za Rim in za kulturo". Pogodba, vredna 25 milijonov evrov, pokriva večji del nujnih restavratorskih del na eni največjih rimskih znamenitosti. Restavriranje naj bi trajalo od 24 do 36 mesecev, dela pa bodo potekala na severnem in južnem pročelju ter v podzemnih prostorih. Predvidena je še izgradnja 1.600 kvadratnih metrov obsegajočega informacijskega prostora, v katerem bo urejena tudi knjigarna.
Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, bo Della Vallejeva skupina v zameno za sredstva za obnovo za 15 let pridobila ekskluzivno pravico do logotipa, ki bo natisnjen na dvometrskem panoju.