Program ob obisku ruskih gostov je nastal po zamislih Ars management & izobraževanje, ki je organizator gostovanja. Foto:
Program ob obisku ruskih gostov je nastal po zamislih Ars management & izobraževanje, ki je organizator gostovanja. Foto:
Plisecka je zaslovela je predvsem z vlogo Carmen, kasneje pa je vodila tudi balet operne hiše v Rimu in španski nacionalni balet v Madridu ter za svoje delo prejela vrsto priznanj.
Ščedrin in Plisecka v Sloveniji

Ob njunem prihodu, katerega častna pokroviteljica je soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk, je pripravljen niz dogodkov poimenovanih Srečanje z legendama. Današnji dan sta gosta preživela na Bledu, prihodnje dni pa ju pričakujejo še v Piranu in v prestolnici.

Ikona baleta in priznan skladatelj
Primabalerina Maja Plisecka velja za ikono baletne umetnosti 20. stoletja; njena kariera plesalke in koreografinje pa traja že dobrih 60 let. Leta 1943 je bila po zaključku šolanja na moskovski koreografski šoli sprejeta v ansambel Bolšoj teatra, kjer je plesala predvsem klasične vloge, ob katerih pa je uspela razviti lasten slog. Posebno poglavje v njeni karieri so tudi glavne vloge v delih njenega soproga Rodiona Ščedrina. Ta je kot izjemen klavirski virtuoz na koncertnih odrih pogosto krstil svoja dela - pet klavirskih koncertov, sonate ter 24 preludijev in fug za klavir. Uglasbil in na glasbeno-scenski oder je postavil temeljna dela ruske literature. Več kot desetletje je bil tudi predsednik Združenja ruskih skladateljev, sedaj pa izmenoma živi in deluje v Moskvi in v Münchnu, od koder je par tudi prispel v Slovenijo.

Bogat program
Ob prihodu je gosta na letališču Jožeta Pučnika sprejel veleposlanik Ruske federacije Mihail Vanin. Nato sta umetnika prišla v Ljubljano, kjer je v glasbeni šoli Ljubljana Vič - Rudnik potekal koncert Ščedrinovih klavirskih del v izvedbi mladih pianistov ob skladateljevi navzočnosti. Na Bledu pa je v Festivalni dvorani potekala baletna ura s Plisecko, ki ji je sledil pogovor z obema gostoma in baletni večer v počastitev njunega obiska.

V četrtek sledi skladateljevo srečanje s študenti in profesorji Akademije za glasbo, ki bodo odigrali nekaj njegovih del. Ščedrinove skladbe bodo na sporedu tudi zvečer na šestem abonmajskem koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga bo neposredno prenašala evropska mreža radijskih postaj EBU. Koncert skladateljevih komornih del pa bo na sporedu v petek v Slovenski filharmoniji, kjer bo v vlogi interpreta nastopil tudi skladatelj sam.

V soboto bosta Ščedrin in Plisecka prisostvovala tudi odkritju spomenika Aleksandru Puškinu v Ljubljani in obiskala rojstno hišo skladatelja Giuseppeja Tartinija, v nedeljo pa si bosta pred odhodom iz Slovenije še ogledala prestolnico.

C. R.

Ščedrin in Plisecka v Sloveniji