V Europeani je spletnim uporabnikom povsod po svetu na voljo več kot dva milijona knjig, zemljevidov, posnetkov, fotografij, arhivskih dokumentov, slik in filmov iz nacionalnih knjižnic ter kulturnih ustanov iz 27 držav članic EU-ja. Foto: Europeana
V Europeani je spletnim uporabnikom povsod po svetu na voljo več kot dva milijona knjig, zemljevidov, posnetkov, fotografij, arhivskih dokumentov, slik in filmov iz nacionalnih knjižnic ter kulturnih ustanov iz 27 držav članic EU-ja. Foto: Europeana
Z miško po evropski dediščini

Od danes bo v evropski multimedijski spletni knjižnici Europeana brezplačno na voljo dva milijona del iz zakladnice evropske dediščine.

Nad Europeano, projektom Evropske komisije v sodelovanju z državami članicami, operativno bdi 14 izvedencev v Haagu, toda bistvena je gosta mreža več kot 1.000 knjižnic, muzejev in arhivov v državah članicah. V Sloveniji bazo podatkov ponuja Narodna in univerzitetna knjižnica.

Do leta 2010 deset milijonov enot
Europeana, eden največjih projektov Evropske komisije v tem mandatu, uporabniku ponuja odstotek digitaliziranih zakladov evropske dediščine, do leta 2010 naj bi se gradivo z dveh milijonov enot povišalo na deset. Odstotek digitaliziranih vsebin, ki sodijo v kulturno dediščino, v državah EU-ja ni izenačen.

Kar 52 odstotkov digitalizirane zakladnice evropske kulturne dediščine prihaja iz Francije, daleč zadaj ji sledi Velika Britanija z desetimi odstotki. Večina držav se giblje med 0,5 in 1,5 odstotka. Slovenija se lahko pohvali prav z 1,5 odstotka.

Nadaljevanje Europeane je Europeana local, ki bo združevala tudi digitalizirano gradivo splošnih knjižnic, regionalnih muzejev in arhivov. V slovenskem primeru se bosta, denimo, pridružila splošna celjska knjižnica in Gorenjski muzej.

Brskanje tudi v slovenščini
Portal Europeane deluje tudi v slovenskem jeziku in uporabnika vodi po bogati evropski zakladnici, tudi s pomočjo selekcije, ki omogočajo preglede zgolj fotografij, glasbe, besedil, videa ali zvočnih zapisov. Dva milijona gradiv lahko uporabnik razvršča tudi po časovnih filtrih.

- Beethovnova Deveta simfonija; posnetek padca Berlinskega zidu (Nemčija)
- Deklaracija človekovih pravic iz leta 1789, Baudelairove Rože zla (Francija)
- Magna Carta iz leta 1215 (Združeno kraljestvo)
- Dantejeva Božanska komedija, ki je na voljo tudi v francoskem in slovenskem prevodu (Italija)
- Vermeerjeve slike, tudi Dekle z bisernim uhanom (Nizozemska)
- Izvirni glasbeni zapisi W. A. Mozarta (Avstrija)
- Rokopis Simfonije št. 5 Jana Sibeliusa (Finska)
- Posnetek ljudske pesmi Sem hodu res zanjo iz leta 1940 (Slovenija)

Iz bogate zakladnice Europeane.
Med letoma 2009 in 2011 bo EU Europeani letno namenila za dva milijona evrov sredstev, komisija pa namerava v nadaljnjo širitev evropske digitalne knjižnice pritegniti tudi zasebni sektor, je še pojasnila Zupančičeva in poudarila, da Europeane ne gre primerjati z Googlom, "Europeana je neprofiten, kulturni projekt".

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je o projektu v sporočilu zapisal: "Europeana združuje evropsko konkurenčno prednost v komunikacijski in omrežni tehnologiji z našo bogato kulturno dediščino. Evropejci bomo lahko zdaj do izjemnih virov naših največjih zbirk hitro in preprosto dostopali na enem mestu."

In še: "Europeana je veliko več kot le knjižnica; je spodbuda, s katero želimo Evropejce iz 21. stoletja opogumiti, da posnemajo ustvarjalnost svojih prednikov, kakršni so bili vodilni predstavniki renesanse. Predstavljajte si možnosti, ki jih ponuja študentom, ljubiteljem umetnosti ali akademikom za iskanje, kombiniranje in dostopanje do kulturnih zakladov vseh držav članic prek spleta. To jasno dokazuje, da je kultura v osrčju evropskega povezovanja."

A. K.

Z miško po evropski dediščini