Ötzi naj bi ob času smrti v višino meril približno 1,65 metra in tehtal 50 kg, star naj bi bil okrog 45 let; njegovo truplo pa je ob najdbi leta 1991 tehtalo 38 kg. Ker ga je kmalu po smrti prekril led, je le delno razpadlo. Foto: EPA
Ötzi naj bi ob času smrti v višino meril približno 1,65 metra in tehtal 50 kg, star naj bi bil okrog 45 let; njegovo truplo pa je ob najdbi leta 1991 tehtalo 38 kg. Ker ga je kmalu po smrti prekril led, je le delno razpadlo. Foto: EPA
Ötzi je bil dovršeno oblečen: nosil je ogrinjalo iz pletene trave in plašč, pas, nekakšne hlačne nogavice, ledveno ogrinjalo in čevlje, vse izdelano iz usnja različnih živali. Na sebi je imel tudi kapo iz medvedje kože. Njegovi čevlji so bili široki in vodoodporni, najverjetneje izdelani za hojo po snegu. Foto: EPA

Obuvalo iz kamene dobe, izdelano iz lesa, ustreza evropski velikosti 36. Celo v kameni dobi je bilo območje Bodenskega jezera najboljše za življenje, je dejal Johannes Schmalzl, predstavnik mesta Stuttgart, ki je javnosti podal nekaj podatkov o najdbi.

Sandala ima primerljiv arheološki pomen kot nekateri kosi oblačil, ki jih je nosil Ötzi, več kot 5.000 let stari "ledeni mož", ki so ga v alpskem ledeniku našli leta 1991.

Ötzi, Evropejec iz bakrene dobe
Dobro ohranjeno naravno mumijo moškega iz leta okrog 3300 pr. n. št. sta 19. septembra 1991 odkrila Helmut in Erika Simon, nemška pohodnika iz Nürnberga (leta 2004 se je nato na alpinistični odpravi na Gaiskarkogel za Helmutom Simonom izgubila vsaka sled; star je bil 67 let in menda kljub obljubam ni dobil niti prebite pare vseh dobičkov, ki so sledili odkritju Ötzija) v ledeniku Schnalstal v Alpah doline Ötz, blizu Hauslabjocha na meji med Avstrijo in Italijo - iz imena doline izvira tudi ime Ötzija, ki velja za najstarejšo naravno človeško mumijo v Evropi in menda najbolje predstavlja podobo Evropejcev iz bakrene dobe.

Ötzija in druge mumije lahko "obiščete" v Bolzanu
Najprej so strokovnjaki mislili, da gre pri najdbi za truplo iz sodobnosti, saj so v tistem času v tej regiji našli več drugih, ki so podlegli neizprosnim gorskim razmeram. Iz ledenika so Ötzija odstranile avstrijske oblasti s kladivom in cepini, pri čemer pa so preluknjali njegov bok, saj niso uporabljali primernih arheoloških metod.

Truplo so nato odnesli v mrtvašnico v Innsbrucku, kjer so ocenili pravo starost mumije: znanstevniki so Ötzija, zanj naj bi bil usoden snežni metež, natančno proučili, merili in ga poslali na rentgen. Tkiva in vsebino prebavil so preiskali z mikroskopom: menda naj bi trpel za artritisom, proti kateremu se je bojeval z neke vrste akupunkturo.

Telo in pripomočki, ki so jih našli ob Ötziju, so danes na ogled v Južnotirolskem muzeju arheologije v Bolzanu na severu Italije, kjer so ravno te dni odprli razstavo Mumije: Sanje o večnem življenju z več kot 60 človeškimi in živalskimi mumijami z vsega sveta, ki ponuja vpogled v mumifikacijo od časov dinozavrov pa vse do danes.

A. K.