Kultni prizori slovenskih filmov na odru novogoriškega Kulturnega doma tokrat oživijo v podobi Ive Krajnc in Uroša Smoleja. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kultni prizori slovenskih filmov na odru novogoriškega Kulturnega doma tokrat oživijo v podobi Ive Krajnc in Uroša Smoleja. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Slavnostnega koncerta ob dnevu RTV-ja so se udeležili mnogi filmski in radijski ustvarjalci, med njimi tudi Miha Baloh, ki je igre učil tudi Poldeta Bibiča. Foto: RTVMMC
Odlomek slavnostnega koncerta v Novi Gorici

V Kulturnem domu Nova Gorica poteka Slavnostni koncert, ki ste ga lahko v neposredenm spremljali na 1. programu. Prireditev je združila jubilejni koncert ob 80-letnici Radia Slovenija in 50-letnici Televizije Slovenija, koncert slovenske filmske glasbe, vrhunec dogodka pa je bila podelitev priznanj, in sicer nagrade Franeta Milčinskega Ježka (dobitnika sta Tone Partljič in Adi Smolar) in priznanj RTV za življenjsko delo (prejel ga je skladatelj Urban Koder). Skozi ta programski niz sta nas po scenariju Slavka Hrena - prireditev je tudi režiral - popeljala Iva Krajnc in Uroš Smolej.

Rdeča nit prireditve je bila povezanost glasbe, filma, radia in televizije ter s tem povezana povezanost dela skladateljev, filmarjev, igralcev in tudi gledalcev. O nastajanju filmske glasbe so spregovorili mnogi skladatelji, prisluhniti pa je bilo mogče napevom iz filma Na klancu, Kekca, Rdeči boogie ali kaj ti je deklica? (naslovno pesem je odpela Eva Hren), Črna orhideja in skladbam kot je večna Ne čakaj na maj in Gregorčeva Ko pride lev.

Na odru so se med drugim voditeljema pridružili tudi ustvarjalci filma Cvetje v jeseni Štefka Drolc, Milena Zupančič, Ivanka Mežan, skladatelj Urban Koder in drugi.

Dogajanje okoli filma je povezoval tudi Frane Milčinski Ježek, izjemni pesnik, igralec in predvsem humorist, obenem pa tudi več desetletij sodelavec RTV Slovenija. Zaznamoval je tudi slovenski film - po njegovi literarni predlogi so posneli film Dobri stari pianino, z režiserjem Jožetom Galetom sta ustvarila filmskega Kekca, njegovo pero pa je zapisalo tudi verze v kultnem filmu Ne čakaj na maj Františka Čapa.

Obnovljeni kultni prizori
Voditelja sta pred našimi očmi oživila nekatere nepozabne like iz slovenskega filma - Štigličevo Tildico, Hladnikovo Marušo rdečelasko, poljub iz Cvetja v jeseni in Petra ter Godinovega orkestrskega komisarja.

Marušo rdečelasko je odigrala Duša Počkaj, Petra pa Miha Baloh, eden največjih zvezdnikov slovenskega filma, ki letos praznuje 80-letnico, torej je star ravno toliko kot naš radio.

Nekoliko manj let šteje film Na svoji zemlji. Letos mineva 60 let od njegovega nastanka in zato bodo posebni gostje prireditve igralci in ustvarjalci tega prvega slovenskega celovečernega igranega filma, ki si ga je do zdaj ogledalo največ Slovencev v vsej zgodovini filma in televizije na Slovenskem.

Še en film je bil v središču pozornosti. To je film Cvetje v jeseni, ki je bilo prirejen tudi v TV-nadaljevanko. Za to nepozabno romanco je glasbo napisal Urban Koder, ki je bil podobno kot Ježek dolga leta povezan z RTV Slovenija, in sicer kot član Plesnega orkestra (iz te zasedbe se je razvil Big Band RTV Slovenija). Kodrovo glasbo smo slišali v številnih radijskih igrah in televizijskih produkcijah, bil pa je tudi urednik glasbenih oddaj na televiziji in avtor šansonov, ki so jih med drugim peli Frane Milčinski Ježek, Duša Počkaj in Vita Mavrič.

P. B.

Odlomek slavnostnega koncerta v Novi Gorici