Foto: Reuters Foto:
Foto: Reuters Foto:

Jacob Jensen je ime, ki - skupaj z Arnejem Jacobsenom, Georgom Jensenom in Poulom Henningsenom - pooseblja dansko oblikovanje, dovršenost vsakodnevnih predmetov, kot so stoli, mize, stenske ure in svetila, ki so danes pod skupno etiketo "danskega modernega dizajna" razstavljeni po muzejih (in petičnih izložbah) po celem svetu.

Omenjena skupina oblikovalcem je navdih črpala iz gibanja Bauhausa in art decoja, ustvarjala pa elegantne, funkcionalne kose, kot so slavni Jacobsenov stol Egg Chair, Henningsenove luči PH Lamps v obliki NLP-jev in srebrnina Georga Jensena, ki velja za enega najbolj revolucionarnih ustvarjalcev pribora v 20. stoletju.

Jacob Jensen, ki je svoj studio ustanovil v odročnem Jutlandu na zahodu Danske, je v šestdesetih začel svoje plodno sodelovanje s podjetjem Bang & Olufsen: zamislil si je vizualno podobo za njihove izdelke, ki je temeljila na čistih, ravnih površinah, iz katerih naj štrli kar najmanj gumbov in stikal. V kombinaciji s tehnološko naprednostjo te glasbene opreme so izdelki Bang & Olufsen kmalu postali obvezna oprema domov številnih avdiofilov po vsem svetu.

nsen sodeloval z industrijskima oblikovalcema Bernadotte in Bjørnom, nastal je komplet indentičnih skled za mešanje v živih barvah, Margrethe Bowls, ki so še danes stalnica številnih gospodinjstev.

Jensenovi izdelki danes niso razstavljeni samo v köbenhavnskem Muzeju oblikovanja, pač pa denimo tudi v newyorški MoMi, kjer je leta 1978 gostoval s samostojno razstavo Design for Sound. (Takrat je bila to šele četrta MoMIna razstava, posvečena enemu samemu ustvarjalcu.)

Že od leta 1990 Jensenovo podjetje in znamko upravlja njegov sin, Timothy Jacob Jensen, ki je z očetom začel delati že konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja.