Če bi kip pretopili, bi bil vreden le še 5.000 funtov. Foto:
Če bi kip pretopili, bi bil vreden le še 5.000 funtov. Foto:

To ni bila oportunistična tatvina. Ti ljudje so vedeli, kaj počnejo in kaj iščejo. Zelo, zelo smela tatvina.

glavni inšpektor Richard Harbon
Skulptura Henryja Moora v Nemčiji
Moore velja za enega najbolj priznanih britanskih kiparjev 20. stoletja. Foto: EPA

Bronasto skulpturo Reclining Figure so tatovi ukradli v četrtek zvečer, trije moški pa so bili na tatvino dobro pripravljeni, saj so z avtomobilom pripeljali tudi žerjav, s katerim so kip dvignili. Njegova vrednost je ocenjena na tri milijone funtov, če pa bi ga pretopili, bi ta padla na 5.000 funtov. Pretopitve se policija boji, ker je kip splošno znan in bi ga bilo zelo težko prodati.

Fundacija padla na izpitu
Kip so trije moški ukradli s posestva v bližini Perry Greena v Hertfordshiru. Moore, ki je umrl leta 1988, je tako kipe kot posestvo, na katerem deluje več galerijev in studiev, podaril fundaciji s svojim imenom, da bi ta skrbela za ohranjanje njegove dediščine. Moore je bil namreč eden najbolj znanih britanskih kiparjev 20. stoletja, njegova dela pa so spadala v modernistično smer. Po 2. svetovni vojni je sodeloval tudi na bienalu v Benetkah, kjer so mu podelili nagrado za najboljše kiparsko delo.

Tatovi so bili dobro opremljeni
Tatove, ki jim je uspel drzni podvig, so posnele varnostne kamere. Tako so si varnostniki lahko ogledali, kako so z žerjavom dvignili dve toni težak kip in ga naložili na Mercedesov tovornjak. Glavni inšpektor Richard Harbon je dejal, da je policija ukradeni tip ocenila kot nacionalni zaklad in je za njegovo najdbo ponudila precejšnjo nagrado. Da bi ga našli, še preden bi ga tatovi lahko odpeljali v topilnico, so policisti vključili tudi oddelek za umetnosti pri metropolitanski policiji.

Misel, ki ljubitelje umetnosti spravlja v obup
"Že tatvina sama je povzročila veliko žalost, a misel, da bi umetnino lahko stopili, je še hujša," je dejal tiskovni predstavnik fundacije Henryja Moora, ki je priznal tudi, da bodo morali preučiti varnostne ukrepe na posestvu.

To ni bila oportunistična tatvina. Ti ljudje so vedeli, kaj počnejo in kaj iščejo. Zelo, zelo smela tatvina.

glavni inšpektor Richard Harbon