Tatovi so kip odnesli s podstavkom vred. Foto:
Tatovi so kip odnesli s podstavkom vred. Foto:
Delo Henryja Moora

Kip, ki je stal v kraju Perry Green v Hertforshiru, so v četrtek zvečer ukradli trije moški. Skulpturo so naložili v tovornjak, eden od moških pa naj bi se pripeljal tudi z mini cooperjem. Po navedbah britanske policije, ki prosi za vse morebitne informacije, naj bi bil eden od tatov oblečen v jakno s kapuco in basebalsko čepico. Na posestvu so med drugim shranjeni tudi drugi kipi, ki jih je fundaciji tako kot zemljišče podaril Hennry Moore. Na njem deluje tudi več galerij in studiev.



Vojna brez travmatičnih izkušenj
Moore se je rodil leta 1898, tako da je doživel grozote obeh svetovnih vojn. Pridružil se je že prvi svetovni vojni, a zanj ni pomenila prav travmatične izkušnje, saj je soborce doživljal predvsem kot razširjeno družino. Po vojni se je preselil v London, kjer je študiral, hodil v galerije in delal. Še posebej ga je privlačila predkolumbijska skulptura, veliko zanimanja pa je kazal tudi za primitivno umetnost.

Kontroverzni umetnik Moore
Svojo prvo samostojno razstavo je imel leta 1926, privabila pa je veliko priznanih kupcev, med katerimi so bili Augustus John, Henry Lamb in Jacob Epstein. Tako kot povsem na začetku je bil obseden z rezbarjenjem, čeprav je bilo v tistih časih potrebno še praktično vse delati na roko. Tovrstni izdelki so bili na ogled tudi na drugi razstavi, ki so jo nekateri kritiki raztrgali, a je po njej Moore obveljal za kontroverznega umetnika.

Znal je nagovoriti ljudi
Med 2. svetovno vojno je navdušil z risbami, na katerih je upodabljal ljudi, ki so se v London zatekli pred operacijo Blitz. Ljudje so bili nad njimi navdušeni, ker so na njih prepoznali svoja lastna čustva, in Moore je dobil naročilo, da jih izpopolni. Kmalu po vojni pa je bil povabljen tudi na bienale v Benetke, ki ga je zapustil z nagrado za najboljši kip.