Foto:
Foto:
Egipčanska mumija
Nemčija se bo morda lahko le še pod nosom obrisala za gostujoče razstave arheoloških zakladov, izkopanih v Egiptu. Foto: EPA
Berlinski parlament
Nemški kulturni minister meni, da Nefreteta ni v primernem stanju, da bi odpotovala v Egipt. Foto: EPA

3.400 let star doprsni kip egipčanske kraljice Nefretete, ki ga hrani Altes Museum v Berlinu, naj bi v Egipt odpotoval le za nekaj časa, a Nemci v to za zdaj niso privolili. Kairo je zato opozoril Berlin: "Egipt nikoli več ne bo organiziral razstav umetnosti starega Egipta, če nam Nemčija za tri mesece ne bo posodila Nefreteto."

Kip je zaradi starosti preveč krhek
To grožnjo so Egipčani izrekli po tem, ko se nemški kulturni minister Bernd Neumann ni strinjal, da doprsni kip lepe Nefretete odpeljejo v Egipt. Kot razlog je poudaril to, da je približno pol metra visok kip "preveč krhek, da bi ga prevažali". Pruska fundacija za kulturno dediščino, ki skrbi za zaklade v nekaterih berlinskih muzejih, je prav tako zavrnila, da bi Nefreteto posodili Egiptu, saj naj bi bila "gospa preveč utrujena". Neumann ni razjezil le Egipčanov, ampak tudi nekatere Nemce, ki so organizirali kampanjo Nefreteta potuje in želijo, da njihova država kip vendarle posodi Egiptu.

Nekateri Nemci bi jo posodili
Organizacija CulturCooperation, ki jo delno financira tudi Evropska unija, ves čas poudarja, da Egipt že zares dolgo prosi za Nefreteto, tokrat le za nekaj mesecev. CulturCooperation, kar bi lahko prevedli kot Kulturno sodelovanje, je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1986 in se med drugim zavzema za pravičnejšo kulturno izmenjavo med evropskimi državami ter državami Afrike, Azije in Latinske Amerike, katerih kulturne zaklade so oplenili evropski kolonialisti in so danes večinoma na ogled v Evropi. CulturCooperation na svoji spletni strani obiskovalce poziva, naj glasujejo o prihodnosti Nefretete - naj ostane v Berlinu, naj jo začasno posodijo Egiptu ali pa naj odide "domov" za vedno.

To ni prvi spor zaradi Nefretete Kairo in Berlin sta že nekajkrat izmenjala ostre besede zaradi doprsnega kipa, ki so ga nemški arheologi našli leta 1912 med izkopavanji v Ararni. Leta 2003 so Egipčani ponoreli, ker so v berlinskem muzeju dovolili umetnikom, da Nefreteto začasno pritrdijo na bronasti kip gole ženske. V Egiptu sicer želijo domov pripeljati kar največ umetnin, ki so v lasti številnih muzejev po svetu, predvsem evropskih.

Nefreteta je bila žena faraona Ehnatona, ki je znan po tem, da je uvedel verske spremembe - kot heretični monoteist je prepovedal kult boga Amona in razglasil sončno oblo Atona za vrhovno božanstvo.