Tako kot Van Gogh slovi motivu sončnic, je rad upodablja tudi makove cvetlice. Foto:
Tako kot Van Gogh slovi motivu sončnic, je rad upodablja tudi makove cvetlice. Foto:
Mahmoud Kalil
Egiptovski politik Mohamed Mahmud Kalil in njegova žena sta bila strastna zbiralca umetnin.

Vse kaže, da so bile prvotne trditve egiptovskega ministra za kulturo Faruka Hosinija napačne; nekaj ur po izginotju je namreč sporočil, da so 50 milijonov dolarjev vredno sliko nizozemskega slikarja Makovi cvetovi našli. Na letališču v Kairu so tik pred vkrcanjem na letalo aretirali Italijana, domnevna tatova, a je že nekaj ur pozneje v javnost prišlo sporočilo, da informacija ni bila točna.
Mlad par so začeli sumiti zato, ker so ju videli, kako sta šla na stranišče in ga nato hitro zapustila. A izkazalo se je, da sta bila del turistične skupine, kar tudi opravičuje naglico. Ni pa jasno, ali sta še vedno v priporu.

"Čeprav smo prejeli potrditev, da je bila slika najdena, je bila informacija netočna in postopki se nadaljujejo, da bi ugotovili, kako je bila slika ukradena in kako jo dobiti nazaj," je pojasnil minister. Tako se iskanje slike nadaljuje. Sliko, veliko 30 centimetrov krat 30 centimetrov, so izrezali iz okvirja in jo iz muzeja Mohameda Mahmuda Kalila odnesli sredi belega dne, pri vsem tem pa je muzej tega dne obiskalo le deset ljudi.

Zgodovina se ponavlja
Van Goghovi Makovi cvetovi so bili iz Egipta ukradeni že leta 1978, a so jih desetletje pozneje našli v Kuvajtu. So pa v Londonu za 43 milijonov dolarjev prodali kopijo, kar je seveda privedlo do ugibanj o tem, ali je bila kairskemu muzeju vrnjena slika sploh prava ali pa so jim podtaknili ponaredek.

Delo je bilo del zbirke muzeja Mohameda Mahmuda Kalila, egiptovskega politika, ki je zgradbo, v kateri je danes muzej, kupil leta 1915. Muzej so odprli leta 1962, devet let po Kalilovi smrti. Skupaj z ženo, Francozinjo, je bil politik strasten zbiralec umetnin, tako da je danes v muzeju mogoče videti zbirko 208 umetnin, med njimi tudi dela Moneta, Toulouse-Lautreca, Gaugina in Rodina.