Foto:
Foto:
Za glavo nagrajene pisateljice je razpisana nagrada.

Leta 1995 ustanovljena nagrada je poimenovana po svojem ustanovitelju, indijskem pisatelju in diplomatu. Unesco jo podeljuje vsaki dve leti, letošnja dobitnica pa je žirijo, ki ji je predsedoval nekdanji kolumbijski predsednik Andres Pastrana, prepričala s spodbujanjem strpnosti in nenasilja ter z bojevanjem proti zatiranju žensk v azijskih deželah, ki ga Nasrinova opisuje v svojih knjigah. 100.000 dolarjev, kolikor znaša nagrada, bo v izgnanstvu v ZDA živeča pisateljica prejela 16. novembra.



Nagrajenka že širom po svetu
Objavila je že več kot 20 knjig, za katere je prejela številne nagrade, med drugim nagrado Saharova za duhovno svobodo, švedski Pen ji je podelil nagrado Tucholskega, kot prva pisateljica iz Bangladeša pa je prejela tudi nagrada ananda, ki jo podeljujejo v Zahodni Bengaliji.

V slovenščini njenih del še ni
Večina njenih knjig je izšla v bengaleskem jeziku, bralcem po svetu pa so na voljo prevodi v več kot 20 jezikov, a sloveščine še ni med njimi. Leta 1994 so jo islamski fundamentalisti zaradi kritičnih izjav o razlagi Korana v fatvi obsodili na smrt in od takrat ponujajo nagrado za njeno glavo. Tudi zaradi smrtne obsodbe Nasrinovo mnogi primerjajo z indijskih pisateljem Salmanom Rushdiejem.