Foto:
Foto:

Trajanov je tako postal prvi predstavnik svoje domovine s to nagrado, med 192 državami članicami Unesca pa jo je do zdaj prejelo le 54. Operni pevec si jo je prislužil z izjemnim talentom, humanitarnostjo in prispevkom pri razvoju makedonske kulture. Makedonski pevec, ki bo nagrado prejel 24. februarja v Parizu, je poudaril predvsem pomen nagrade za Makedonijo, ki ima zdaj svojega predstavnika tudi v umetniški sekciji Unesca.

Zapeljiv in porogljiv obenem
Trajanov je eden najuspešnejših ambasadorjev Makedonije. Pel je že v več kot 60 opernih hišah v Franciji, Italiji, Nemčiji, ZDA in drugod po svetu. Lani je z vlogo Scarpie v Tosci prejel "opernega oskarja", nagrado Gradca. Z vlogo v predstavi, ki je bila premierno uprizorjena 13. novembra lani, je Trajanov ustvaril karakter, ki je kompleksen, zapeljiv in porogljiv obenem, je zapisal The Financial Times.

V državi morajo biti zadovoljni vsi
V nedavnem intervjuju za enega od časnikov je Trajanov, ki sicer trdi, da nima nobenih političnih ambicij, spregovoril tudi o situaciji v svoji domovini. "Če hočeš imeti resnično državo, morajo biti v njej zadovoljni in doborodošli vsi državljani. Toda kar se dogaja zdaj, je nekaj podobnega avstro-ogrskemu imperiju, v katerem sta si dve najbolj številčni narodnostni skupini premoženje razdelili med sabo, Slovenci, Hrvati, Čehi in ostali narodi pa so bili v njej nesrečni. In vsi vemo, kako se je imperij končal," je posvaril novi Unescov nagrajenec.