Spomenik bo podpiralo 142 temeljev. Foto: EPA
Spomenik bo podpiralo 142 temeljev. Foto: EPA
Dela na gradbišču
Dela naj bi bila končana do septembra 2009. Foto: EPA
Michael Arad
Spomenik v obliki dveh zidov si je zamislil Michael Arad. Foto: EPA

Prva manjša dela so se sicer začela že marca lani, resno pa so delavci stroje prižgali v četrtek. Preden bodo lahko postavili 142 temeljev, kar naj bi se zgodilo v enem letu, morajo delavci še dokončno očistiti prostor, na katerem bo stal spomenik, ki si ga je zamislil arhitekt Michael Arad. Spomenik - dva jeklena zida, visoka dobrih devet metrov in dolga približno 60 metrov - naj bi bil končan pravočasno, da bi ga slovesno odprli 11. septembra 2009.

Žrtve ne smejo utoniti v pozabo
Do takrat bo na okoli 3.000 žrtev terorističnih napadov v ZDA in žrtve terorističnih napadov na dvojčka leta 1993 spominjal jekleni tram, na katerem je vpisano število v napadih ubitih delavcev. Nekateri izmed preživelih delavcev pa zdaj na istem mestu delajo že drugič: med terorističnimi napadi pred petimi leti so pomagali reševati preživele in odnašati trupla, zdaj pa umrlim gradijo spomenik.

"Velika čast je biti udeležen pri spomeniku, potem ko smo se trudili z reševanjem in obnovo kraja. Lepo je, da lahko v spomin na 3.000 ljudi, ki so tukaj umrli 11. septembra, končno naredimo nekaj pozitivnega," je dejal eden izmed delavcev, ki sodelujejo pri nastajanju spomenika.

Zapleti pri izbiri projekta
Preden so se v New Yorku dokončno odločili, kakšen spomenik želijo postaviti na mestu, kjer sta včasih stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, je preteklo kar nekaj vode. Najprej so odgovorni izbrali projekt Daniela Libeskinda, ki so ga nato nadomestili z Larryjem Silversteinom, zdaj pa velja, da bodo uresničili Aradovo zamisel.

Razgled pomembnejši od spomenika?
Tudi nad njo pa niso vsi enako navdušeni; zagovorniki trdijo, da bo obračal pozornost na kraj, kjer je nekoč stal WTC, njegovi naprotniki pa se pritožujejo, da bo uničil razgled, ki se je zdaj iz Liberty State Parka ponujal na Lower Manhattan. Da bi razgled ohranili, želijo, da Arad spomenik nekoliko predela, sicer pa odgovornim predlagajo, da ga kar umaknejo.

Preden bo 500 milijonov vreden projekt lahko stal, pa bo treba zbrati še dovolj sredstev. V mošnjičku, v katerem se zbirajo dolarji za gradnjo spomenika, glede na predračune manjka še 170 milijonov. Vanj je nekaj prispeval tudi Oliver Stone, ki je del izkupička ob prvem koncu tedna, ko so v ZDA predvajali njegov film World Trade Center, namenil gradnji spomenika.