Na vprašanje, ali je ime knjižnice NUK Jožeta Plečnika tudi urano poimenovanje, sta zbrana (Zoran Janković in Mojca Kucler Dolinar) povedala, da gre za delovni naslov, da pa bodo dokončne odločitve o takšnih podrobnostih prišle na vrsto, ko se bo videla streha. Foto: MMC RTV SLO
Na vprašanje, ali je ime knjižnice NUK Jožeta Plečnika tudi urano poimenovanje, sta zbrana (Zoran Janković in Mojca Kucler Dolinar) povedala, da gre za delovni naslov, da pa bodo dokončne odločitve o takšnih podrobnostih prišle na vrsto, ko se bo videla streha. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Kucler Dolinar, Zoran Janković
Po končani seji gradbenega odbora so se pred maketo NUK-a Jožeta Plečnika zbrali Zoran Janković, Mojca Kucler Dolinar in Vasko Simoniti. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Kucler Dolinar, Zoran Janković
Ministrica MVZT-ja Mojca Kucler Dolinar in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta podpisala pogodbo o prenosu parcele številka 305 na Rimski cesti 1 z občine na državo. Foto: MMC RTV SLO

Naša želja je, da vstopimo v objekt v drugi polovici leta 2011.

Mojca Kucler Dolinar
Mojca Kucler Dolinar o funkcijah stare in nove stavbe

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) Mojca Kucler Dolinar ter župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta po seji gradbenega odbora za gradnjo nove stavbe NUK-a podpisala pogodbo o brezplačnem prenosu parcele številka 305 na Rimski cesti 1 z občine na državo za potrebe gradnje novih prostorov knjižnice.

Začetek gradnje še to jesen
Ob tej priložnosti je ministrica predstavila, kaj je bilo storjenega v povezavi z gradnjo težko pričakovane druge stavbe Narodne univerzitetne knjižnice od zadnje seje gradbenega odbora, ki je bila julija 2006, pa do danes. Vendar je večino zbranih bolj kot preteklost zanimalo, kako bo potekala gradnja v prihodnosti. Kakšno desetletje potekajoča arheološka izkopavanja, za katere se je po besedah ministrice izkazalo, da še niso dokončana, naj bi se dokončno sklenila na začetku letošnjega poletja. Po županovih besedah naj bi bilo gradbeno dovoljenje pridobljeno konec avgusta, začetek gradnje pa je predviden za to jesen.

Kot sta še povedala ministrica in župan, pričakujeta konec prve stopnje nove stavbe NUK-a v drugi polovici leta 2011. Do takrat naj bi bila torej dokončana stopnja, ki obsega vse potrebne prostore za dva nosilca programov, torej za NUK in CTK.

Ostalo še kar nekaj dela
Kot je še povedala Kucler Dolinarjeva, bo seveda v tem času treba kar nekaj dela in dogovarjanj. Zavodu za varstvo kulturne dediščine je tako ministrstvo izreklo željo, da prioritetno pristopi k tej nalogi, na kar so se na zavodu tudi odzvali z že omenjeno napovedjo letošnjega končanja arheoloških raziskav.

Z Molom morajo urediti še razmerje s parcelo 304, za kar so si na seji gradbenega odbora postavili rok do marca letos, prav tako pa se z mestnimi svetniki dogovarjajo, da delno spremenijo obstoječi sklep iz preteklih let, zlasti z vidika arheoloških zapuščin.

K sodelovanju povabljeni tudi nosilci programov
Kot je znano, bo stala nova gradnja NUK-a na območju emonskih ostankov, ki bodo vključeni v nov objekt, ta pa je zasnovan tako, da bo omogočal tudi njihovo prezentacijo.
Stari NUK se ohranja, zato je MKVZ vse nosilce programov povabil, da se tesno vključijo v postopke, ker bo njihovo sodelovanje zagotovilo, da se bodo obiskovalci in zaposleni prvega in drugega objekta v njem dobro počutili. "Nosilci programov so tisti, ki so povabljeni, da v teh fazah zelo tesno sodelujejo z vsemi sodelujočimi v projektu," je še poudarila Mojca Kucler Dolinar.

Kakšen bo finančni zalogaj?
Uresničevanju gradnje NUK-a naj bi bilo letos iz integrarnega proračuna in samih evropskih strukturnih skladov namenjenih približno 1,8 milijona evrov, prihodnje leto skupaj s sredstvi iz strukturnih skladov 8,5 milijona evrov, v letih 2010 in 2011 je namenjenih približno 20,3 milijona evrov iz strukturnih skladov, iz propračuna pa v letih 2010, 2011 in 2012 19,4 milijona evrov.

Na predstavitvi so še poudarili, da je ta vlada v treh letih projekt gradnje NUK-a približala do začetka gradnje, kar prejšnjim od leta 1989 ni uspelo. Prav tako, da je MVZT s svojim predlogom uspel gradnjo NUK-a uvrstiti med 35 največjih nacionalnih projektov v okviru Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023.

Ob koncu predstavitve so se od nas poslovili z besedami: "Se vidimo jeseni." Torej bo le čas pokazal, ali bo naslednje srečanje že potekalo z truščem gradbenih strojev v ozadju.

M. K.

Naša želja je, da vstopimo v objekt v drugi polovici leta 2011.

Mojca Kucler Dolinar
Mojca Kucler Dolinar o funkcijah stare in nove stavbe