Sliki Kletar s prijateljem ter Gospod z damama se vračata k lastniku v Slovenske Konjice. Foto: MMC RTV SLO
Sliki Kletar s prijateljem ter Gospod z damama se vračata k lastniku v Slovenske Konjice. Foto: MMC RTV SLO
Umetnini iz Konjic našli v Rusiji

Neznanci so marca 2004 iz Galerije Riemer v Slovenskih Konjicah kljub varnostnemu sistemu in psom čuvajem odnesli 35 slik in drugih umetniških del. Profesionalna kraja je kazala na mednarodno kriminalno mrežo trgovcev z umetninami, zato se je s primerom začel ukvarjati tudi Interpol.

Sliki Kletar s prijateljem ter Gospod z damama neznanega angleškega in francoskega avtorja z začetka 19. stoletja so ruski preiskovalci odkrili po naključju v eni izmed moskovskih starinarn, ki jih menda sicer redno nadzorujejo. Dve sliki so ruski kriminalisti predali slovenskemu veleposlaništvu v Moskvi, po opravljenih formalnostih pa bodo vrnjene lastniku, milijonarju Francu Riemerju, je za TV Dnevnik poročal dopisnik Andrej Stopar.

Na ruskem tržišču je povpraševanje po umetninah zelo veliko in cene so temu primerne. Rusija je zato izjemno zanimivo tržišče za mednarodne nezakonite trgovce z umetninami, je v prispevku pojasnil Stopar.

Zvenečih imen še niso našli
Kako sta sliki prišli v Rusijo, kriminalisti niso razkrili. Morda so tukaj končale še tri druge slike iz Riemerjeve zbirke, a to še preverjajo. Poleg štirih, odkritih pred tremi leti v Beogradu, je to vse, kar naj bi do zdaj našli. Pri tem pa za zdaj ne gre za dela zvenečih imen, kot so Rembrandt, van Dyke, Velasquez, Picasso in drugi, ki naj bi se znašla v zbirki premožnega konjiškega podjetnika Riemerja.

Umetnini iz Konjic našli v Rusiji