Portret Madame Ginoux je le ena iz serije petih slik, posvečenih Gauginu. Foto: www.expo-vangogh.com
Portret Madame Ginoux je le ena iz serije petih slik, posvečenih Gauginu. Foto: www.expo-vangogh.com
Van Goghovo pismo
Portreta se je slikar dotaknil tudi v svojih pismih Gauginu. Foto: Van Gogh Gallery
Van Goghov muzej Amsterdam
Sončnice so bile van Goghov priljubljeni motiv. Foto: EPA

Za portret Arležanka Madame Ginoux, ki jo bo mogoče kupiti 2. maja v New Yorku, pričakujejo, da bo dosegel vrednost več kot 40 milijonov dolarjev. Gre za delo iz serije petih slik, ki jih je van Gogh posvetil postimpresionističnemu slikarju Paulu Gauguinu. Oljno sliko, ki jo je umetnik dokončal leta 1890, je tako namenil kot darilo svojemu prijatelju. Van Goghovo sliko bodo na prodaj ponudili v okviru prodajnega večera impresionistične im moderne umetnosti.

Portretiranka Marie Ginoux je bila lastnica kavarne Cafe de la Gare v provansalskem mestu Arles, kjer sta umetnika nekaj časa živela in ustvarjala. Prav v tem obdobju si je van Gogh v duševni zmedenosti odrezal uho.

Črpanje iz Gauginove umetnosti
V pismu, ki ga je van Gogh leta 1890 poslal Gauginu, je izrazil izjemno zadovoljstvo nad Gauginovimi besedami, da mu portret Arležanke ugaja. Pojasnil je tudi svoj pristop do dela, ob katerem se je trudil ostati zvest Gauginovemu risanju, ob tem pa si je vendarle dovolil tudi skozi barvo interpretirati karakter in se vprašati o načinu poteka risbe. Gauginu je tako ponudil, da sprejme delo kot povzetek njunega skupnega dela v Arlesu.

Z drzno potezo skozi življenje
Van Gogh (1853-1980) velja za osrednjega predstavnika postimpresionizma in predhodnika barvnega ekspresionizma, njegova dela pa zaznamuje prepoznavna drzna poteza. Z umetnostjo se je seznanil v trgovini z umetninami, kjer je bil sprva zaposlen, od leta 1880 pa se je slikanju posvečal kot samouk in se priložnostno tudi šolal. Po tem, ko je nekaj časa živel v Parizu pri bratu Theu, je odšel v Arles. Ustvarjal je tudi po letu 1889, ko se je umaknil v bolnišnico za duševne bolezni v Saint-Remyju. Leto kasneje je poslednjič obiskal Pariz in se ustrelil.

Med njegovimi najbolj znanimi deli so Jedci krompirja (1885), Sončnice (1888), Nočna kavarna (1888), Avtoportret z obvezanim ušesom (1889) in Zvezdna noč (1889).