Portoroški hotel Palace že vrsto let čaka na obnovo. Foto: RTV SLO
Portoroški hotel Palace že vrsto let čaka na obnovo. Foto: RTV SLO
Sečoveljske soline slovenski obali vtisnejo samosvoj značaj. Foto: RTV Slo

Današnji konec konference je pomenil nekakšno iztočnico Dnevom evropske kulturne dediščine, ki bodo letos predstavili zgodovino in trenutni položaj nesnovne kulturne dediščine v Slovenskem primorju. Osnovni namen srečanja je, okrepiti pretok informacij med sodelujočimi ustanovami in na področju varovanja kulturne dediščine. Udeleženci so preučili možnosti za organizacijo folklornega festivala šestih držav, ki bi se selil iz države v državo.

Konference, ki jo organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, se udeležujejo predstavniki kulturnih ustanov srednje in vzhodne Evrope, ki sodijo v združenje Evropska kulturna koordinacija (EKuKo), pa tudi gostje iz drugih držav.

V okviru konference bodo tri zasedanja. Na prvem bo beseda tekla o položaju socialno-kulturnih dejavnosti v različnih evropskih državah, drugo srečanje se bo vrtelo okrog povečevanja mobilnosti občinstva, umetnikov, kulturnih dobrin in dogodkov, posebno med državami srednje in vzhodne Evrope. Tretje zasedanje bo, za konec, skušalo začrtati skupne kulturno politične usmeritve za prihodnje obdobje in predstaviti konkretne pobude za naslednje leto.

Udeleženci kongresa bodo preučili možnosti za organizacijo folklornega festivala šestih držav, ki bi se selil iz države v državo, ogledali pa si bodo tudi Muzej solinarstva in krajinski park Sečoveljske soline.