V svojih strokovnih razmišljanjih se Möderndorfer loteva predvsem področja gledališke režije, dramaturgije in igre. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in Boršnikovo nagrado za režijo. Foto: Slovensko ljudsko gledališče Celje
V svojih strokovnih razmišljanjih se Möderndorfer loteva predvsem področja gledališke režije, dramaturgije in igre. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in Boršnikovo nagrado za režijo. Foto: Slovensko ljudsko gledališče Celje
4 meseci, 3 tedni in 2 dneva
4 meseci, 3 tedni in 2 dneva: Pretresljiva pripoved, ki so jo v Cannesu nagradili z zlato palmo, je zgodba o Otilii in Gabiti, ki si delita sobo v študentskem naselju leta 1987 v Bukarešti. Noseča Gabita se odloči za splav, ki ga takratna oblast prepoveduje. Z neznancem Bebejem se tako prijateljici dogovorita, da bo v cenenem hotelu opravil splav. Pozneje pa zavrne denar in hoče plačilo drugačne vrste ...
Zbirka osemnajstih ciganskih romanc Federica Garcíe Lorce je ena temeljnih knjig evropske poezije dvajsetega stoletja. Izšla je leta 1928 in v njej je pesnik – v strogi obliki tradicionalne španske romance, a hkrati v izjemno moderni pesniški dikciji – upodobil polresnični, polfantazijski svet andaluzijskih ciganov, kjer se v skrivnostnem sozvočju z naravo prepletajo temne strasti in vsakršna praznoverja. Foto: MK

Vinko Möderndorfer ni nič, če ne vsestranski: izpod njegovega peresa prihajajo drame, pesmi (tudi za otroke), novele, romani, TV-scenariji in radijske igre za otroke ter odrasle. Od leta 1983 je član Društva slovenskih pisateljev. Kot gledališki, lutkovni in operni režiser se je podpisal že pod ogromno režij, poleg gledališke režije pa se seveda ukvarja tudi s filmsko. Njegov zadnji celovečerec, Pokrajina št. 2., ki je premiero doživel na beneškem filmskem festivalu, se je rodil iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Triler tako prepleta zgodbi malega lopova, ki se nevede spravi v neverjetne težave, in povojnih pobojev v Kočevskem rogu, ki se jih ni dalo popolnoma pokopati.

Več o Möderndorferju boste našli na njegovem blogu, nas pa je zanimalo predvsem, kaj se mu je v iztekajočem letu najbolj vtisnilo v spomin.

Enaka vprašanja smo postavili tudi Anji Bukovec in Majdi Širca

Kateri film, ki ste si ga ogledali v zadnjem letu, se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Brez dvoma je to film 4 meseci 3 tedni 2 dneva, romunskega režiserja Cristiana Mungiuja. Film sem sicer videl že leto dni prej v Cannesu, vendar sem si ga letos ogledal še nekajkrat. To je pravi evropski film. To je film, kakršne se splača gledati in tudi delati.

Najboljša knjiga, ki ste jo prebrali v zadnjem letu?
Orlando Figes, Natašin ples. Kulturna zgodovina Rusije, ki se bere kot roman. Od poezije pa Ciganski romansero Federica G. Lorce – v izvrstnem prevodu Aleša Bergerja. Poezija kot glasba.

Najboljša gledališka predstava iztekajočega se leta?
Berliner Ensemble, Bertold Brecht: Artur Ui, v režiji pokojnega dramatika Heinerja Müllerja in v famozni igri Martina Wuttkeja. Kaj takega vidiš samo enkrat v življenju.

Razstava, ki je letos na vas naredila največji vtis?
Fotografska razstava Damjana Kocjančiča v Mestni galeriji. Grobo in lepo.

Najboljši koncert popularne ali klasične glasbe v letu 2008?
Koncert klarinetista Mate Bekavca. Čisti užitek je poslušati glasbo, ko se inštrument in glasbenik združita v eno.

Kateri dogodek iz kulturnega področja se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Imeniten, človeški in tudi gledališko pretresljiv govor igralca Aleksandra Valiča – dobitnika Borštnikovega prstana.

Ste v iztekajočem se letu obiskali kakšno kulturno prireditev zunaj meja?
Na začetku leta 2008 sem bil mesec dni v Berlinu. Ogledal sem si skoraj vse predstave Berliner Ensembla, ki so bile takrat na sporedu. Veličastno gledališče.

Kaj najbolj pogrešate oziroma česa si na področju kulture najbolj želite v novem letu?
Več druženja med kulturniki. Manj zavisti. Več veselja.