Pred Leninovim muzejev se še vedno vijejo vrste ljudi, ki se želijo pokloniti Leninu. Foto: EPA
Pred Leninovim muzejev se še vedno vijejo vrste ljudi, ki se želijo pokloniti Leninu. Foto: EPA
Torta v naravni velikosti
Vsi pa do nekdanjega vodje ne čutijo spoštovanja ... Foto: EPA

V Rusiji se namreč vnemajo razprave o tem, ali bi bilo primerno truplo očeta boljševiške revolucije pokopati. Zgodovinski inštitut Ruske akademije je med drugim predlagal zaprtje Leninovega mavzoleja na Rdečem trgu, saj naj bi država ne smela trošiti davkoplačevalskega denarja za vzdrževanje balzamiranega voditelja Komunistične partije, je prepričan inštitut.

"Leninova dejavnost je državo pripeljala v družbenoekonomsko in duhovno stisko (...) ter deželo ločila od civiliziranega sveta," so bili nepopustljivi.

Putin opozarja
Idejo zgodovinarjev o pokopu Lenina, ki je umrl 21. januarja 1924, star 53 let, so komunisti označili za provokacijo, naperjeno proti kumonistični partiji in celotni generaciji. Tako sta se v Rusiji izoblikovala dva tabora, od katerih so pripadniki enega prepričani, da bi bilo treba Lenina pokopati, da bi lahko Rusi prelomili s kultom njegove osebnost in sovjetsko preteklostjo, v drugem pa so tisti, ki temu nasprotujejo. Ob tem je Putin že opozoril na nevarnost razcepa v družbi, ki bi se lahko pojavil zaradi silovitih razprav o sporni temi.