S Claudio Roth, ki prihaja iz vrst stranke Zveza 90/Zeleni, sta govorili o poglobljenem sodelovanju med državama na kulturnem področju. Asto Vrečko so zanimali tudi primeri dobre prakse nemške pomoči umetnikom in kulturnim delavcem ter akcija spodbujanja kulture pri mladih v Nemčiji.

Sorodna novica Od menedžerke rokovske zasedbe do vodje Zelenih: kdo je prihodnja nemška ministrica za kulturo?

Nadalje sta spregovorili še o pomoči kulturnim ustanovam na potresnem območju v Turčiji in Siriji ter ukrajinskim umetnikom, je poročala berlinska dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

Sicer sta se ministrici strinjali, da so potenciali za krepitev odnosov med državama na področju kulture veliki. Posebno pozornost sta posvetili projektu Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023.

Spoznavanje slovenske literature z nemške perspektive
"Z nemško ministrico sva se seveda intenzivno posvetili pogovoru o knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki je eden največjih svetovnih dogodkov na področju kulture ter ima tudi zelo pomembne multiplikatorne učinke in ni pomemben samo za kulturo, temveč tudi za turizem in promocijo Slovenije v gospodarstvu. Poleg tega to pomeni tudi, da imamo odprte strani v kulturnih novicah v medijih," je povedala Vrečko.

Po besedah nemške ministrice so knjige le izhodišče za to, da se Slovenijo še bolje spozna. "Seveda je zelo pomembno, da mi z nemške perspektive spoznamo slovensko literaturo. Več sto knjig je že prevedenih v nemščino. In da skozi literaturo dobimo boljši vpogled v Slovenijo. Seveda bom naredila vse na vseh ravneh, da bomo sodelovali z vlado in njenimi predstavniki," je po pogovorih dejala Claudia Roth.

Ministrici sta napovedali še tesnejše sodelovanje tudi pri drugih projektih. Med tem je nedvomno Evropska prestolnica kulture v letu 2025, saj bodo ta naziv takrat nosili Nova Gorica in Gorica ter nemški Chemnitz.

Ministrica za kulturo na obisku v Berlinu

Slovenska ustvarjalnost za nemško javnost
Prvi večer dvodnevnega obiska Berlina se je končal z nastopom vokalne skupine Galina z Aldom Kumarjem v okviru slovenskega kulturnega praznika. Asta Vrečko je v pozdravnem nagovoru zbrane spomnila, da bo v letošnjem letu v Nemčiji veliko priložnosti za spoznavanje in odkrivanje slovenske ustvarjalnosti. Koncert je organiziral Slovenski kulturni center Berlin (Skica), ki ga vodi Saša Šavel Burkart.

Po besedah ministrice bo prav berlinska Skica imela pomembno vlogo pri organizaciji dogodkov ter promociji slovenske umetnosti in kulture v prihajajočih mesecih, saj bo program spremljajočih dogodkov frankfurtskega sejma potekal vse leto. Eden največjih dogodkov bo "projekt v Muzeju evropskih kultur v Berlinu. Gre za obsežno predstavitev naše nesnovne kulturne dediščine, to je slovenskega čebelarstva. Ob njem bo tudi bogat spremljevalni program, in sicer Slovenski kulturni dnevi, ki bodo potekali junija in julija," je povedala vodja Skice Berlin

Tudi srečanje s slovensko umetniško srenjo v Berlinu
Drugi dan ministričinega obiska v Berlinu vključuje še obisk Muzeja evropskih kultur ter srečanje s slovenskimi umetnicami in umetniki, ki živijo in delajo v nemški prestolnici.

Obisk Aste Vrečko, ministrice za kulturo, v Berlinu