Pogled Street View bo omogočil virtualni sprehod tudi po grajskih prostorih, ki so običajno očem javnosti skriti. Foto: EPA
Pogled Street View bo omogočil virtualni sprehod tudi po grajskih prostorih, ki so običajno očem javnosti skriti. Foto: EPA

Nima vsak take sreče, da bi lahko potoval po dolini reke Loare in ta čuda videl na lastne oči, so ob predstavitvi projekta zapisali na Googlu. Kot obljubljajo, bo Street View omogočil virtualni sprehod po gradovih Chenonceau, Chambord, Azay-le-Rideau in preostalih 15 nacionalnih zakladih, ki stojijo vzdolž Loare v srednji Franciji. Ogled ne bo popeljal le po prostorih, ki so odprti za javnost, temveč tudi tisti, ki so ji običajno skriti.

Sistem Art Camera se bo osredotočil na detajle raznih umetnin, ki jih s prostim očesom spregledamo, denimo na orientalski strop gradu Villandry, Tapiserijo apokalipse v gradu Angers in freskah na gradu Fontaveraud Abbey.

Kulturna krajina bogate zgodovine
V dolini reke Loare ležijo znamenita zgodovinska mesta, kot so Amboise, Angers, Blois, Chinon in Nantes. Kraji, ki imajo za seboj bogato zgodovino, po svetu slovijo predvsem zaradi veličastnih gradov, v katerih se bivale generacije francoskega plemstva. Danes so v zasebni lasti, nekateri med njimi so dostopni obiskovalcem. "Izjemna kulturna krajina neverjetne lepote je polna zgodovinskih mest, vasi in veličastnih arhitekturnih spomenikov - gradov ...," je zapisal Unescov svet, ko je na svoj seznam svetovne kulturne dediščine 2. decembra leta 2000 zapisal del doline.

Na območju se je ohranilo več kot 300 gradov oziroma dvorcev, najbolj obiskane pa so grajske stavbe d'Amboise, de Villandry in Chenonceau. Zadnjemu pravijo ženski dvorec, saj so v njem živele predvsem lastnice nežnejšega spola. Posebej veličasten je Chambord, pri katerem je na povabilo Franca I. svoj pečat pustil tudi Leonardo da Vinci.

Najstarejši ostanki trdnjavske arhitekture segajo nazaj v 10. stoletje, a značilni pečat dajejo deželi tisti iz časa renesanse in baroka. Kmalu potem, ko so začeli francoski kralji tukaj graditi svoje velike 'châteaux', jim je sledilo tudi plemstvo, ki si ni drznilo biti predaleč od oblasti. In čeprav se je sredi 16. stoletja kralj Franc I. s svojim sedežem vrnil z bregov Loare nazaj v Pariz, dolina s tem ni izgubila svoje privlačnosti, ampak je še naprej ostala prostor, kjer je francosko plemstvo rado preživljalo svoj čas.