Zbiranje sredstev za obnovo pomembnih stavb na Kosovu. Foto: epa
Zbiranje sredstev za obnovo pomembnih stavb na Kosovu. Foto: epa
Samostan Dečani na Kosovem je vključen v Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: epa

Na konferenci pod pokroviteljstvom misije Združenih narodov na Kosovu, Sveta Evrope in evropske komisije so zbirali sredstva za restavriranje spomenikov krščanske in islamske kulture ter drugih zgodovinskih objektov. Nujne obnove naj bi bilo potrebno najmanj 27 pomembnih objektov.

Po prvih ocenah naj bi le za začetna obnovitvena dela stavb, ki so del kosovske kulturne dediščine in so bile poškodovane med spori na Kosovu, potrebovali vsaj 31,6 milijona evrov. Natančna vsota zbranih sredstev zaenkrat pe ni znana.


Na boljše čase čakajo tudi Dečani
Med spomeniki kulturne dediščine, ki potrebujejo obnovo oziroma restavriracijo, je tudi znani samostan Dečani, v katerem najnujnejšo pozornost potrebuje okoli štirideset ikon in vrsta romansko-gotskih kipov.

Obnovo potrebuje tudi zaledje
V Parizu se mudi tudi zunanji minister Srbije in Črne gore Vuk Drašković, ki je donatorsko konferenco označil za začetek dolgega procesa, v pogovoru z generalnim direktorjem Unesca Koičirom Matsuro pa dodal, da je prepričan, da bodo donatorji prispevali dovolj sredstev za obnovo cerkev, samostanov in tudi njihovega zaledja. Matsura je v imenu Unesca predlagal tudi oblikovanje neodvisne komisije, ki bi odločala o javnih razpisih in najemala podjetja za izvajanje del.

Donatorska konferenca v Parizu je prvo takšno srečanje v zgodovini Unesca, pobuda zanjo pa je iz Beograda prišla lani.