Karnevalsko srečanje pihalnih orkestrov in mažoretnih skupin je bilo tokrat mednarodno. Sodelovali so orkestri iz Italije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Foto: Črt Goznik
Karnevalsko srečanje pihalnih orkestrov in mažoretnih skupin je bilo tokrat mednarodno. Sodelovali so orkestri iz Italije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Foto: Črt Goznik
Povorka pihalnih godb
Povorka pihalnih godb po ulicah Ptuja je bila ob slabi vremenski napovedi odpovedana že v preteklih dneh, na Mestnem stadionu Ptuj pa je pod dirigentsko palico umetniškega vodje Pihalnega orkestra Ptuj Fredija Simoniča skupaj zaigralo nekaj manj kot 1.000 godbenikov. Foto: Črt Goznik
Povorka pihalnih godb
Na Mestnem stadionu Ptuj so trpežne obiskovalce pozdravili princ karnevala pl. Jurij Oprossnitzer, župan Ptuja Štefan Čelan in Hery van der Kroon, predsednik Evropskega združenja karnevalskih mest (FECC), ki je dejal, da ni karnevala brez snega. Foto: Črt Goznik
Godbeniki na Ptuju

Na tokratnem srečanju so sodelovali orkestri iz Italije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije.
Kljub slabemu vremenu so organizatorji izpeljali večino programa 52. kurentovanja. Na srečanje se je prijavilo 60 skupin oziroma dva tisoč glasbenikov in plesalk, a je vreme načrte nekoliko spremenilo. Povorka pihalnih godb po ulicah Ptuja je bila ob slabi vremenski napovedi odpovedana že v preteklih dneh, na Mestnem stadionu Ptuj pa je pod dirigentsko palico umetniškega vodje Pihalnega orkestra Ptuj Fredija Simoniča skupaj zaigralo med 1300 in 1400 godbenikov. Spektakel je edinstven v Evropi, saj so vsi nastopajoči našemljeni v pustne oprave.
Ni karnevala brez snega
Organizatorji so sporočili, da je bilo vzdušje na Mestnem stadionu Ptuj kljub nekaterim odpovedim nastopa in sneženju odlično. Zbrane na Mestnem stadionu Ptuj so pozdravili princ karnevala pl. Jurij Oprossnitzer, župan Ptuja Štefan Čelan in Hery van der Kroon, predsednik Evropskega združenja karnevalskih mest (FECC), ki je dejal, da ni karnevala brez snega.
Kurenti in maske bodo imeli veliko dela
Organizatorji so se zahvalili vsem godbenikom in mažoretnim skupinam, ki so kljub slabemu vremenu in razmeram na cestah vseeno prišli na Ptuj in pomagali soustvariti dogodek, posebno pohvalo so izrekli tudi Frediju Simoniču, idejnemu vodji projekta.
Poleg povorke je odpadel tudi kulturni program na prostem v starem mestnem jedru in program v Karnevalski dvorani, program v prihodnjih dneh pa bo nespremenjen. Zvečer si bodo obiskovalci ogledali tudi ponovitev glasbeno-gledališkega spektakla Kurentova svatba.
Kurentovanje eden glavnih ptujskih projektov v okviru EPK-ja
Ptuj, ki je v projekt EPK vstopil kot zadnje izmed partnerskih mest, je odprtje zaznamovalo ravno s Kurentovo svatbo. Spektakel sodi v sklop 52. kurentovanja ter Festivala dediščine in umetnosti, ki bo kopico prireditev postregel v okviru treh programskih sklopov: Etnofest, Karnevalfest in Artfest.
Iskanje novih mostov čez vrzeli
V prvem, slavnostnem večeru EPK-ja se je župan Ptuja Štefan Čelan zahvalil vodstvu Zavoda Maribor 2012 in Ministrstvu RS za kulturo ter poudaril vztrajnost programskega direktorja Zavoda Mitje Čandra. Generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 je izpostavila poslanstvo povezovanja in združevanja, kajti povezovanje ni samoumevno in "ni nekaj, kar bi v Sloveniji znali vedno početi". Zato so si pri Evropski prestolnici kulture "zadali smelo nalogo - premikamo vrzeli, premikamo razmišljanja" in s povezovanjem "iščemo nove poti", kar je označila za upanje današnje družbe.
Podobno nalogo kulture, ki "spodbuja k povezovanju ljudi in k boljšemu medsebojnemu razumevanju", je izpostavila tudi predstavnica Ministrstva RS za kulturo Barbara Koželj. Poleg tega s kulturo lahko spodbudimo "urbano regeneracijo zapostavljenih mestnih predelov, saj je rast mest poleg ekonomskih in institucionalnih dejavnikov odvisna tudi od kulture", je še dodala ob začetku Kurentove svatbe.

Godbeniki na Ptuju