V več desetletjih se je v FBI-jevi 'osebni mapi' Leonarda Bernsteina znašlo za več kot 800 strani poročil o njegovih 'dejavnostih'. Foto:
V več desetletjih se je v FBI-jevi 'osebni mapi' Leonarda Bernsteina znašlo za več kot 800 strani poročil o njegovih 'dejavnostih'. Foto:
Leonard Bernstein
Čeprav dokazov za to niso imeli, so pri FBI-ju vseeno 'vedeli', da je Bernstein član komunistične partije.

Da so bile mnoge znane osebe iz sveta popularne kulture in umetnosti tarče McCarthyjeve komisije oziroma tako imenovanega lova na komunistične 'čarovnice', je dobro znano dejstvo. Manj znani pa so primeri osebnosti, ki jih je FBI zasledoval še dolgo po priznanju ameriških oblasti, da je bilo postopanje komisije pretirano. Med temi osebami je bil tudi legendarni dirigent in skladatelj (1918-1990), čigar osebni arhiv pri FBI-ju obsega kar 800 strani.

Jacqueline Kennedy. Krstna izvedba predstave je bila del slovesnosti ob odprtju centra J. F. Kennedyja za uprizoritvene umetnosti v Washingtonu, agenti pa so pred predstavo opozarjali, da je produkcija del zarote Bernsteina in drugih levičarskih ekstremistov, ki želijo z nekim umetniškim delom protivojnega značaja osramotiti predsednika in njegove sodelavce. Prav zaradi opozorila FBI-ja se odprtja centra ni udeležil predsednik Nixon.

Njegov govor izdaja njegovo članstvo v partiji
Med osumljenimi komunistične zarote se je Bernstein znašel sredi štiridesetih, ko je bil tedaj še mladi Bernstein že dirigent newyorških filharmonikov. Gonja proti Bernsteinu, ki se je rodil v družini ruskih Judov, je kulminirala leta 1953, ko oblasti dirigentu niso hotele podaljšati potnega lista. Izdali so mu ga šele, ko je podpisal posebno izjavo, s katero je razglasil svojo vdanost ZDA in prisegel, da zavrača sovjetski režim. Nadzor se je vseeno nadaljeval in v poročilu nekega vohuna iz leta 1958 lahko beremo: "Vem, da je Bernstein registrirani član komunistične partije. Dokaza za to nimam, ampak to vem; o tem priča način, na katerega govori."