Festival Platforma se je opoldne začel v Vetrinjskem dvoru v Mariboru z razpravo o pogojih za profesionalno delovanje sodobnoplesnih ustvarjalcev. Kot je še povedala Mojca Kasjak, letos raziskujejo predvsem področje kreativnih refleksij, ob tem pa je dodala, da prednost dajejo "ustvarjalcem, ki so svoje priložnosti iskali zunaj Maribora".

Lutkovno-plesno predstavo za otroke Čigumitvist podpisuje Ajda Tomazin, v njej pa nastopata Kristina Rozman in Nina Pertot Weis. Foto: Festival Platforma/Urška Boljkovac
Lutkovno-plesno predstavo za otroke Čigumitvist podpisuje Ajda Tomazin, v njej pa nastopata Kristina Rozman in Nina Pertot Weis. Foto: Festival Platforma/Urška Boljkovac

Program Festivala Platforma najdete tukaj.

Preizkušanje priložnosti za sodelovanje z improvizacijo
Enotedenski festival z dogodki v Minoritski cerkvi, lutkovnem gledališču in Vetrinjskem dvoru bodo v nedeljo sklenili z gosti iz Madžarske v sodelovanju s slovenskimi ustvarjalci z odprtim javnim dogodkom Dance Communication Lab. Gre za del programa evropske mreže plesnih organizacij, s katerim želijo povezati umetnike s področja sodobnega plesa in preizkusiti priložnosti za sodelovanje z improvizacijo, kar je najznačilnejši proces ustvarjanja v sodobnem plesu.

Ko se terapevtski pristopi srečajo z umetnostjo
Ob osrednjem programu plesnih predstav letošnja Platforma ponuja razpravo o pogojih za profesionalno delovanje sodobnoplesnih ustvarjalcev, presečišče s Poletnim lutkovnim pristanom za najmlajše, v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije javno razpravo o izobraževanju in vzgoji z umetnostjo, strokovno srečanje terapevtskih pristopov z umetnostjo in premiero festivalske produkcije Neke noči neke deklice nekje umirajo.

Kreativna refleksija je vselej dobrodošla
Po besedah umetniške in programske vodje festivala je politika ustvarjalce v zadnjem letu zaradi zdravstvene preventive in iz strahu pred množičnimi epidemijami stisnila v kot, kljub ukrepom pa ti najdejo poti v novih oblikah delovanja in iščejo nove modele ustvarjalnih povezav. Kreativne refleksije imajo zato po njenem mnenju na voljo zelo široko področje delovanja in so tudi sicer dobrodošle v vsakdanjem življenju slehernika.

Festival Platforma sodobnega plesa v Mariboru