Lojzka Žerdin (1933-2020). Foto: Arhiv RTV SLO
Lojzka Žerdin (1933-2020). Foto: Arhiv RTV SLO

Lojzka Žerdin se je rodila leta 1933 v Ljubljani, kjer se je šolala na vzgojiteljski šoli in filozofski fakulteti. V mladosti se je pri Francetu Maroltu učila folklornih plesov, pri Živi Krajger pa izraznega plesa. Študirala je pri sloviti koreografinji Mary Wigman v Berlinu in leta 1968 diplomirala iz umetniškega plesa in plesne pedagogike. Znanje je nato izpopolnjevala v Dresdnu, Moskvi, takratnem Leningradu, na Dunaju in v Gradcu.

Po končanem izpopolnjevanju se je kot plesna pedagoginja zaposlila v ljubljanskem Pionirskem domu in na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, pozneje pa je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo poučevala umetnost giba in s plesno kulturo vplivala na več igralskih generacij.

Ob slovesu koreografinje Lojzke Žerdin

Kot plesalka sodobnega plesa je nastopala v samostojnih nastopih in recitalih, kot koreografinja plesnih skupin pa je delovala na akademiji, v gledaliških predstavah ter pri televizijskih oddajah, filmu, prireditvah in proslavah. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, med drugim z zlato plaketo Univerze v Ljubljani in zlato ptico.

In memoriam: Lojzka Žerdin